Ay-johtaja Heikki Kauppi: Microsoftin on etsittävä töitä irtisanottaville insinööreille

Esimerkiksi Saksassa on yli 100 000 insinöörin vaje.

insinöörit
Teksti
Matti Simula

Microsoft irtisanoo Suomesta 1 100 ICT-ammattilaista. Muun muassa Oulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö lakkautetaan. Mitä yhtiön tulee tehdä irtisanottavien auttamiseksi, akavalaisten ylempien toimihenkilöiden neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Heikki Kauppi?

”ICT-osaajista on maailmanlaajuinen pula. Microsoft taas tietää, mitä sen palveluksessa olevat ihmiset osaavat. Microsoftin tulisi kartoittaa yrityksiä, joilla on puute kyseisenkaltaisesta osaamisesta. Sitten pitäisi saattaa näitä yrityksiä ja vaikkapa Oulun kaupunki yhteen ja katsoa, millaisia edellytyksiä on perustaa uusia yksiköitä Ouluun. Se olisi onnistuessaan nopein tapa työllistää nämä ihmiset uudelleen.”

Onko se realismia?

”En pidä sitä mahdottomana. Esimerkiksi Saksassa on insinöörijärjestö VDI:n mukaan yli 100 000 insinöörin vaje, pelkästään ICT-sektorille kaivataan noin 20 000 insinööriä. Kun Suomesta irtisanotaan 1 100 henkeä, ei näiden kahden asian yhdistäminen vaadi kovin kummoista mielikuvitusta. Edellytyksenä on, että joku löytää henkilökuntaa tarvitsevat yritykset ja että joku ’myy’ niille Suomesta irtisanottavia insinöörejä. Microsoftista olisi apua löytämisessä ja myymisessä.”

Microsoftin ja Nokian entiset johtajat lupasivat Microsoftin jatkavan Oulussa. Petettiinkö Nokia-taustainen väki?