Autoteollisuus hämmästyttää: kiinalaiset aikovat rakentaa Volvoja Yhdysvalloissa

Samaan aikaan Euroopassa lyödään uusia myyntiennätyksiä Kreikan kriisistä huolimatta.

ACEA
Teksti
Pekka Anttila

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit Euroopassa ovat kääntyneet nousuun. Kesäkuussa autoja rekisteröitiin yhden kuukauden aikana enemmän kuin viiteen vuoteen. Kasvu kiihtyi 15 prosenttia 1,4 miljoonaan autoon.

Samaan aikaan kansainväliset valmistajat hakevat jalansijaa yllättävistä suunnista eri puolilta maailmaa. Kiinalainen Geely Group ilmoitti äskettäin aikovansa rakentaa uuden autotehtaan Berkelyn piirikuntaan Etelä-Carolinassa. Forbes–lehden mukaan kyse on jättimäisestä, lähes puolen miljardin euron investoinnista. Tehtaalla valmistettaisiin ruotsalaisia Volvoja. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merkittävä kiinalainen valmistaja luo työpaikkoja Yhdysvalloissa.

Geely ei ole toistaiseksi kertonut, aikoisiko se valmistaa Amerikan tehtaallaan myös kiinalaisia malleja. Kiinalaisia autoja on tähän mennessä viety lähinnä Itä-Euroopan maihin ja Aasiaan.

Euroopan markkinoiden kasvun syinä olivat muun muassa ylimääräiset myyntipäivät avainmarkkinoilla, alennusmyynnit sekä keskiluokan autojen ja luksusautojen kasvanut myynti. Hyötyjiä olivat esimerkiksi Volkswagen ja Fiat, sekä Citroen ja Peugeot -brändejä valmistava PSA -konserni. Kaksinumeroisia kasvuprosentteja esittivät luksusautot BMW, Porsche ja Lexus.

Eurooppalaisten autovalmistajien yhdistyksen ACEAN tuoreen raportin mukaan myynti lisääntyi päämarkkinoilla, kuten Espanjassa, Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa. Mutta nousua tapahtui yllättäen myös Ruotsin, Puolan ja Belgian kaltaisilla pienemmillä markkinoilla. Vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana autoja rekisteröitiin yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Luvut viittaavat siihen, että Euroopan automarkkinoiden elpyminen saattaa olla pysyvällä pohjalla.