Autoliitolta ja poliisilta heruu sympatiaa kuljetusyrittäjille

autoilijat
Teksti
Jyrki Jantunen
ruuhka

Ylikomisario Heikki Sepän mukaan mielenilmaus oli odotettavissa: ”Jossakin vaiheessa tulee mitta täyteen.” Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toivoo, että päättäjät hillitsisivät nousevia kuljetuskustannuksia.

Nieminen ymmärtää, että kuljetusyrittäjien uhkaama juhannusliikenteen lamauttaminen herättää voimakasta ärtymystä eri tahoilla.

”Meidän tehtävä autoliiton tiepalvelussa on varmistaa, että juhannusjuhlijat pääset turvallisesti perille. Toivoisin että ratkaisu olisi sellainen, että kuljetusyrittäjät miettisivät mielenilmauksen ajoitusta jollain toisella tavalla.”

Autoliitto ei ole ollut yhteydessä Kuljetus- ja logistiikka-alan etujärjestö SKALiin, sillä suunniteltu mielenilmaus on järjestötoiminnan ulkopuolisten, yksittäisten yrittäjien käynnistämä mielenilmauskampanja.

Turun Sanomien mukaan kuljetusyrittäjien joukossa kiertää tekstiviestejä, joissa kehotetaan hidastelemaan juhannusliikenteessä.

Niemisen sympatiat ovat kuitenkin kuljetusyrittäjien puolella. Hän toivoo päättäjiltä voimakasta puuttumista asiaan.

”Hallituksella on oma vastuunsa tästä kysymyksestä. Meillä on mahdollista keventää polttoaineverotusta ja tätä kautta vaikuttaa hintoihin. Suomi on pitkien etäisyyksien maa, ja täällä logistisella tehokkuudella on suuri merkitys. Valtiovallalla on näillä hinnoilla jo velvollisuus tulla tukemaan niin yrittäjiä kuin tavallisia ihmisiäkin.”

Samoilla linjoilla on Helsingin liikenne- ja erityispoliisin ylikomisario Heikki Seppä, joka korostaa, ettei asioita kannata lähteä kärjistämään liiaksi. Hän toivoo, että keskusteluyhteys saataisiin kuljettajien, yritysten ja kaikkien muidenkin toimijoiden välille, jotta juhannusliikenne sujuisi rauhallisesti.

”Kyllä tämä oli odotettavissa, jossakin vaiheessa tulee mitta täyteen, ja varsinkin, kun asia ei ole saanut vastakaikua valtion puolelta.”

Seppä korostaa, että tämän tyyppisiä tilanteita on ollut ennenkin eikä mitään suurempia ylilyöntejä ole tapahtunut.

Ylikomisario haluaa muistuttaa juhannuksena liikenteessä matkaavia ihmisiä tärkeällä asialla.

”Vain sen, jonka talo palaa, on syytä kiirehtiä, ei muiden”, hän muistuttaa juhannuksena liikenteessä olevia.

Teksti
Mikko Niemelä

Kuva
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva