Asuntomessut sinnittelevät taantumassa, nyt vuorossa Valkeakoski

asuntomessut
Teksti
Leena Sharma

Suomalaisilla asuntomessuilla on värikäs historia. Messuasunnot ovat käyneet kaupaksi vaihtelevalla menestyksellä.

Asuntomessut Valkeakoski
Valkeakosken asuntomessujen teema on energiatehokkuus. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Huomenna käynnistyvät Suomen 40. asuntomessut Valkeakoskella.

Valkeakosken messutalot ovat yhtä rivitaloyhtiötä lukuun ottamatta omakotitaloja, ja messujen teemana on energiatehokkuus. Suurin messuilla esiteltävä asunto on pinta-alaltaan 374 neliömetriä, pienin 60 neliötä.

Koska kyse on 40. asuntomessuista, messujen aikana 40 vuotta täyttävät henkilöt pääsevät alueelle ilmaiseksi – henkilötodistus toki vaaditaan iän todentamiseksi. Messupassia vilauttamalla 20 000 ensimmäistä kävijää saa myös ilmaisen mansikkajäätelön keskustan kesäkahvilasta.

Asuntomessujen historiaan mahtuu monenmoista yritelmää ja taiteellista vaikutelmaa. Viime viikonvaihteen Ilta-Sanomat listasi hauskassa jutussaan asuntomessujen historian ”kohutaloja”.

Tuusulassa vuosituhannen vaihteessa yleisöä hämmentänyt Villa 2000 -talo oli varustettu pyörillä liikuteltavalla keittiöllä ja saunalla. Asukkaat ovat myöhemmin luopuneet molemmista ja palanneet kiinteisiin rakennelmiin. Muotoilija Stefan Lindforsin suunnittelema punainen pahvitalo taas ei kestänyt Suomen karuja sääoloja, vaan seinämateriaali jouduttiin uusimaan.

Taloja on myyty vaihtelevasti. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Vaasassa, missä asunnot menivät hyvin kaupaksi, mutta edellisvuoden messukylälle Hämeenlinnan Harvoilanmäellä kävi huonommin. Alueella kaupataan yhä kymmeniä myymättömiä asuntoja. Valtakunnalliset suurrakentajat NCC ja Peab Seicon ovat alentaneet hintoja parin vuoden aikana toistakymmentä prosenttia.

Peab Seiconin viestinnästä vastaava Jussi Lähde on arvioinut julkisuudessa, että pienten omistusasuntojen rakentaminen alueelle oli virhe: kaksioita tulisi rakentaa keskustaan eikä omakotitaloalueelle.

Vuoden 2007 asuntomessut osuivat rakentamisen ja nousukauden huippusaumaan: rakentajista, materiaalista ja työvoimasta oli kaikista puute, ja kohteet hinnoiteltiin huippulukemiin. Tämän ja ensi vuoden messuja vietetään tyystin toisenlaisissa tunnelmissa.

Ensi kesän pääkallopaikalla Kuopiossa valmistaudutaan täyttä häkää seuraaviin messuihin, ensimmäisten talojen seinät on jo pystytetty. Vaikka taloustilanne on mikä on, ovat järjestäjät löytäneet valtaosalle tonteista rakentajat. Taantuma on lisännyt kiinnostusta pienempään asumiseen.

Messut antavat piristysruiskeen messupaikkakunnan taloudelle. Vaasassa 140 837 messuvierasta jätti lähes 11 miljoonaa euroa paikkakunnalle. Tämän kesän kävijätavoite Valkeakoskella on niin ikään yli 140 000 ihmistä.

Osallistu keskusteluun: Mikä on erikoisin messutalo tai -keksintö, johon olet törmännyt? Millaiseen taloon haluaisit muuttaa, millaiseen et mistään hinnasta?