Asiantuntija tylyttää Fennovoima-hanketta: ”Toiminta vastuutonta – ei täytä ydinenergialain vaatimuksia”

SK tutki: Ongelmat tiedetään, mutta Fennovoima ei salli avointa keskustelua.

energia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Kuorma-autot rahtaavat kivimurskaa Fennovoiman työmaalle Pyhäjoen Hanhikivenniemellä. Puita on kaadettu sadan hehtaarin alueelta, jolle rakennetaan uusia teitä ja koulutuskeskus. Myös tulevan reaktorirakennuksen alueen louhintatyöt on tarkoitus aloittaa vielä tämän kuun aikana, vaikka ydinvoimalalla ei vielä ole edes rakentamislupaa.

Hanhikivi 1 on yksi lähivuosien suurimmista rakennushankkeista koko Euroopassa. Pyhäjoella työskentelee toistaiseksi runsaat sata ihmistä, mutta määrä nousee nopeasti useisiin tuhansiin, jos varsinaisen ydinlaitoksen rakentamiseen päästään suunnitelmien mukaisesti vuonna 2018.

Suomen kuudes ydinvoimalahanke sai alkunsa vuonna 2007, kun saksalainen energiajätti E.ON perusti Fennovoiman yhdessä suomalaisten energia- ja teollisuusyhtiöiden kanssa.

Teollisuudessa tärkeimpiä puuhamiehiä olivat Outokumpu, Rautaruukki ja Boliden. Yhtiöt ovat merkittäviä sähkön kuluttuja. Ne halusivat lisätä sähkön tarjontaa laskeakseen sen hintaa.

Fennovoiman organisaatiota on pyöritetty jo yhdeksän vuotta. Hanke on kulkenut kriisistä toiseen, ja suunnitelmat ovat muuttuneet moneen kertaan.