Asiakirjat paljastavat Atrian kannelleen Poutun kasvilihasta – Pouttu yhä uhmakkaana: "Sääntö-Suomea haastettava"

Poutun toimitusjohtajan Mikko Karellin mukaan nimikiistassa on kyse “kaverin kampittamisesta”. Yhtiö aikoo valittaa viranomaisen linjauksesta hallinto-oikeuteen.

Teksti
Karoliina Paananen

Kannuslainen elintarvikealan yritys Pouttu kohtasi marraskuussa 2019 pettymyksen. Uusien kasvistuotteiden markkinointi oli alkanut, kun ruokaviranomainen päätti, etteivät uutuustuotteiden nimien ilmaisut “kasviliha” ja “burgerpihvi” olleetkaan markkinakelpoisia. 

Viranomaispäätöksen myötä Pouttu joutuu vaihtamaan tuotteiden nimet.

Ruokaviraston asiakirjoista paljastuu, että viranomaisprosessi sai alkunsa kolmesta valituksesta, joista yhden oli tehnyt kuopiolaisen Atria Oyj:n siipikarjaliiketoiminnan johtaja. Ruokavirasto teki asiasta valvontapyynnön alueelliselle viranomaiselle. 

Kasviliha- ja burgerpihvi-sanojen käyttö markkinoinnissa, nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa kiellettiin. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi 7. marraskuuta yhtiön vaihtamaan “Muu Burgerpihvin” ja “Muu Kasvilihapullien” nimet ja uusimaan pakkaukset tammikuun 2020 alkuun mennessä.

Syynä kieltoon oli se, ettei “kasvilihaa” viranomaisen mukaan ole elintarvikkeena olemassa.  Saman totesi Ruokavirasto tiedotteessaan 22. marraskuuta.