Ari Koponen joutui keväällä keskelle sähkönhintamyrskyä

Carunan toimitusjohtaja kiinnostui energiateollisuudesta, kun opiskelukaverit halusivat pankkiireiksi.

Ari Koponen
Teksti
Jukka Saastamoinen

Neuvotteluhuoneen jakkaralle istahtaa ihmeen rauhallinen Ari Koponen. Vaikka Koponen johtaa maan suurinta sähköverkkoyhtiötä Carunaa, häntä ei tunnu häiritsevän yhtään se, että edellispäivänä valtakunnan yli on pyyhkäissyt yksi tämän kesän rajuimmista myrskyrintamista.

”Nukuin viime yön normaalisti. Olimme tehneet etukäteen kaiken mikä tehtävissä oli, ja organisaatiomme tiesi, miten sen kuului toimia. Eivät asiat olisi parantuneet sillä, että minä olisin valvonut”, Koponen sanoo.

Carunan sähköverkko on noin 80 000 kilometrin mittainen. Siitä 70 prosenttia, 56 000 kilometriä, kulkee tolppien varassa ilmassa. Vaikka myös maahan kaivetuilla kaapeleilla on omat routavaurioista ja kaivuuvahingoista johtuvat riesansa, näkyvillä olevat johdot ovat herkempiä säälle ja aiheuttavat suurimman osan sähkökatkoista.

Carunalla on noin 650 000 asiakasta. Näistä 18 000 kärsi kesän ensimmäisessä isossa myrskyssä jonkinasteisen toimitushäiriön. Sellaista suhdelukua ei voida pitää Koposen mukaan millään muotoa hyväksyttävänä ”siitäkään huolimatta, että monella muulla sähköverkkoyhtiöllä oli huomattavasti suurempia haasteita kuin meillä”.