Entistä tartuttavampi

Koronaviruksen delta-muunnos valtaa alaa myös Suomessa uusien tartuntojen aiheuttajana. Uudelta tautiaallolta voidaan silti välttyä.

Kotimaa
Teksti
Lassi Lapintie

Koronaviruksen toistaiseksi huolestuttavimpana muunnoksena pidetään Intiassa alun perin havaittua deltaa, joka on noussut nopeasti vallitsevaksi muunnokseksi myös Britanniassa.

Muunnos vaikuttaa merkittävästi aiempia versioita tartuttavammalta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan delta-variantti on nousemassa globaalisti hallitsevaksi versioksi koronaviruksesta. Myös Suomessa se on pian uusien tartuntojen yleisin muunnos.

”Siihen suuntaan ollaan menossa. Viikolla 24 sekvensoiduista kesäkuun alun positiivisista näytteistä Hus-piiristä 44 prosenttia oli Intian-varianttia”, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Näytteistä suuri osa oli otettu maan rajoilla, mitä voi pitää merkkinä onnistuneista rajoitustoimista. Juhannuksen kynnyksellä Suomessa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan todettu yhteensä runsaat 200 delta-tapausta. Vain noin 5–10 prosenttia positiivista tuloksista sekvensoidaan virusmuunnoksen selvittämiseksi, eli luku on vain osatotuus.