Antti Rinne tylyttää Sipilän kärkihankkeita: ”Ei tiedetä, mistä rahat otetaan”

On jo käytetty silmänkääntötemppuja, demaripomo sanoo.

Antti Rinne
Teksti
Mikko Niemelä

Entinen valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne epäilee, ettei Juha Sipilän (kesk) hallitus tiedä, mistä hallitus ottaa rahat niin kutsuttuihin kärkihankkeisiin.

”Sipilä totesi, että vuosittain päätetään rahoituksesta. Tämä viittaa siihen, ettei tiedetä, mistä rahat otetaan”, Rinne sanoo.

Ongelmalliseksi kärkihankkeiden rahoituksen tekee se, että ne pitäisi kattaa valtion omaisuutta myymällä tai osinkotuloilla. Kärkihankkeita ei siis rahoiteta suoraan valtion budjetista.

Valtion budjettia puolestaan on rahoitettu esimerkiksi valtion sijoitusyhtiö Solidiumin osinko- ja myyntivoitoilla. Rinne arvelee, että Solidiumin tuotoista voidaan käyttää kärkihankkeisiin noin 200 miljoonaa niin, ettei se vaikuta valtion budjettiin negatiivisesti.

Jos hallitus hamuaa liikaa rahaa kärkihankkeisiin sijoitusyhtiöistä tai valtion omaisuutta myymällä, voi budjetin alijäämä kasvaa. Tämä puolestaan voisi herättää närää Euroopan unionissa, sillä Suomi on jo nyt rikkonut EU:n taloussopimuksia. Toisaalta EU-sääntöjä ovat rikkoneet lähes kaikki EU-maat.