Antennitalouksien tehtävä uusia hankintoja teräväpiirron takia

Digita
Teksti
Pirita Männikkö

Teräväpiirron harrastaja ei silti suosittele vielä lähtemään laiteostoksille.

Mies ja televisio
Vielä ei ruutu pimene. Antenniverkossa siirrytään teräväpiirtoon, mutta normaalit lähetykset jatkuvat vielä ainakin vuoden 2016 loppuun saakka. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva


Kesäkuussa Dna sai vuoteen 2016 ulottuvan toimiluvan antenniverkon teräväpiirtotelevision koelähetyksiin, ja mursi samalla Digitan tv-lähetysverkon monopolin. Lähetykset alkavat ensi vuonna, ja verkko tulee kattamaan ainakin 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä vuoteen 2011 mennessä.

Perinteisiin lähetystapoihin verrattuna teräväpiirto merkitsee korkeamman tarkkuuden katsomiselämystä, mutta pitääkö siitä olla kiinnostunut?

Aake Kinnunen on vankka puolestapuhuja. 24-vuotias mediatutkimuksen opiskelija on harrastanut aina elektroniikkaa, ja kotiteattereitakin jo kymmenisen vuotta. Hänen mukaansa teräväpiirtotelevision kuva on niin paljon parempi, että eron oikeasti huomaa.

”Olen vain hämmästellyt, miten hyvältä esimerkiksi Hugh Laurien parransänki House-sarjassa näyttää”, naurahtaa Kinnunen.

Erilaiset formaatit taistelevat keskenään

Markkinoilla on ollut pääasiassa kahdenlaisia teräväpiirtotelevisioita.

Täysteräväpiirto eli full hd -television tarkkuus pystysuunnassa on 1080 pikseliä. Puoliteräväpiirto eli hd ready -television vastaava on 720 pikseliä. Aiemmin täysteräväpiirto-ominaisuus oli vain isoimmissa televisioissa, mutta nyt se alkaa yleistyä pienemmissäkin ruuduissa.

Kuva voidaan myös muodostaa eri tavoin. Lomitetussa formaatissa kuva muodostuu joka toinen juova kerrallaan. Ongelmana on pidetty sitä, ettei kaikki liike näytä siinä hyvältä. Lomittelemattomassa formaatissa kuva muodostuu kerralla.

Tähän asti ei ole ollut olemassa tiettyä standardia, vaan erilaiset vaihtoehdot ovat taistelleet keskenään. Kinnusen mielestä yhtenä syynä on se, että täysteräväpiirto lomittelemattomana on ollut liian raskas joillekin laitteille.

”Koko ajan ollaan silti menossa lomittelemattoman täysteräväpiirron suuntaan”, toteaa Kinnunen.

Virossa on ennakoitu uudistuksia

Juuri kun selvittiin tavalliseen digitelevisioon siirtymisestä, teräväpiirron myötä antennitaloudet voivat joutua hankkimaan taas uusia laitteita. Teräväpiirtotelevisio ei riitä.

Antenniverkossa televisio-ohjelmat lähetetään radiotaajuuksilla. Vanhaa analogista kuvaa välitettiin vhf-taajuuksilla, mutta digiaikaan siirryttäessä käyttöön otettiin uhf-taajuudet. Kun teräväpiirtolähetykset aloitetaan, käytetäänkin taas vhf-taajuuksia.

Niinpä vanhoille antenneille olisikin taas käyttöä.

Useimmat antennitaloudet joutunevat hankkimaan myös uuden digivirittimen. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla olevat boksit kun eivät tue tulevia standardeja.

Nykyisen digitelevision ohjelmat pakataan MPEG-2-formaatilla, mutta teräväpiirrossa ohjelmat tullaan pakkaamaan MPEG-4-formaatilla. Televisiosignaalin jakelutavan määritteleviin dvb-standardeihinkin on tulossa muutoksia. Nyt käytössä olevat digiboksit käyttävät dvb-t -standardia, mutta teräväpiirtolähetyksissä käytetään luultavasti uutta dvb-t2-standardia.

Kinnusen käsityksen mukaan on silti mahdollista, että jotkut saattavat selvitä pelkällä laitteen päivityksellä.

Joissakin maissa uudistuksiin on osattu varautua.

”Esimerkiksi Virossa on jo jonkin aikaa ollut käytössä MPEG-4-formaattia tukevia bokseja”, kertoo Kinnunen.

Sopivat laitteet vasta tulossa

Osa Euroopan maista aikoo uudistaa televisiolähetyksensä kerralla, siirtyen digitelevisioon ja teräväpiirtoon samaan aikaan.

”Jos ajattelee teräväpiirtoa digitalisoitumisen toisena aaltona, niin siitä ollaan Suomessa jo aavistuksen jäljessä”, sanoo Kinnunen.

Ainakin vuoden 2016 loppuun asti jatkuvat tavalliset lähetykset rinnakkain teräväpiirron kanssa. Kinnusen mielestä tavallisen television katsojan ei kannata välttämättä harkita teräväpiirtolaitteita vielä muutamaan vuoteen. Itse hän käyttää teräväpiirtotelevisiotaan Blu-ray -levyjen katsomiseen.

”Kun uudenlaiset boksitkin ovat vasta tulossa, niin ei tässä voi vielä muuta kuin odottaa.”