Analyysi: Johdon virheet maksavat yli 11 miljardia euroa – Fortum teki kyseenalaista yrityshistoriaa

Näyttää siltä, ettei poliittista riskiä ei ole pohdittu Fortumin johdossa lainkaan tai se on sivuutettu täysin.

Fortum
Teksti
Mikko Niemelä

Suomen valtion enemmistöomistuksessa oleva energiayhtiö Fortum on tehnyt suomalaista yrityshistoriaa.

Kuluneen puolen vuoden aikana yhtiö on käytännössä menettänyt noin 11 miljardia euroa yhtiön sijoituksia ja investointeja Venäjälle ja Saksaan.

Fortum tiedotti 21. syyskuuta myyvänsä kokonaan saksalaisen tytäryhtiönsä, energiajätti Uniperin, Saksan valtiolle. Fortum omisti yhtiöstä noin 80 prosenttia ja se oli sijoittanut siihen vuosina 2017–2020 reilu seitsemän miljardia euroa.

Nyt Saksan valtio maksaa Fortumille noin puoli miljardia euroa koko sen Uniper-omistuksesta. Fortum kirjaa Uniper-sijoituksistaan noin kuuden miljardin euron tappiot.

Saksaan sijoitetut rahat Fortum sai myymällä sähköverkkonsa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta vuosina 2013–2015.

Suomen sähköverkkojen myyminen pääomasijoittajille nosti sähkön siirtohintaa merkittävästi ja niin kutsutut Caruna-kaupat ovat myös jääneet suomalaiseen yrityshistoriaan.

Käytännössä Uniper-omistus valui Saksan valtion syliin, koska Uniperin ja Fortumin johto tekivät toistuvia virhearvioita venäläisen kaasun suhteen.

”Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja”, sanoi Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo pörssitiedotteessa sopimuksen tultua julki.

Rauramon viestiä valintojen ”varmuudesta” voi pitää yritysjohdon osaamattomuutena. Näyttää siltä, ettei poliittista riskiä ole käytännössä pohdittu lainkaan tai se on sivuutettu täysin.