Ammattinyrkkeilijä Robert Helenius löysi syyllisen raskaansarjan alennustilaan - ja filosofian

nyrkkeily
Teksti
Pete Suhonen
Kuva Martti Kainulainen Lehtikuva
Ammattinyrkkeilijä Robert ’The Nordic Nightmare’ Helenius kertoi tulevasta nyrkkeilyottelustaan Sherman ’The Tank’ Williamsia vastaan Team Sauerland -tallin tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 25. lokakuuta 2012. Helenius kohtaa bahamalaisen Williamsin Helsingissä 10. marraskuuta 2012. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kun Robert Helenius iski itsensä huipulle voittamalla EM-hopeaa amatöörikehässä kuusi vuotta sitten, hän kertoi avoimesti uskostaan, joka kannattelee. Helsingin Messukeskuksen Finn Build -messuilla, entisen työnantajansa telineurakoitsija Armen osastolla, istuu muuttunut mies.

”Kirkko on bisnestä, olen etääntynyt kristinuskosta”, ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan entinen Euroopan mestari sanoo, eikä hän toden totta kovin laupiaalta näytä.

Heleniuksella on yllään painotuore Nordic Nightmare -fanipaita ja oikean käden keskisormen rystysessä mulkoilee musta rupi. Edessä on paluuottelu lähes vuosi sitten käydyn Derek Chisora -kamppailun jälkeen. Silloin Helenius reväytti oikean ranteensa nivelsiteet osuttuaan vastustajaansa kunnolla heti ensimmäisessä erässä. Chisoran jalat olivat hetken savesta, mutta Heleniuksesta ei ollut lopettamaan ottelua.

”En voinut osuman jälkeen käyttää oikeaani kunnolla lainkaan.”

Helenius kruunattiin Euroopan mestariksi hajaäänin, mutta joutui luopumaan vyöstään olkapääleikkauksen takia. Nyt hän vakuuttaa toipuneensa vammoistaan täysin. Ainakin kasvot ovat hyvinvoivan näköiset, jopa pyöreähköt.

Alan harrastajien keskuudessa on keskusteltu paljon Heleniuksen epäatleettisesta vartalosta. Heleniusta asia ei paina. Hän kertoo rasvaprosenttinsa olevan 14,5 – ei alan huippua, mutta kelvollinen miehelle, joka myöntää sortuvansa välillä huonoon ruokaan, kebabeihin ja sen sellaisiin.

”Minulla on viitisen kiloa läskiä vyötäröllä. Lihasmassan kasvattaminen ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, se olisi pois varsinaisen lajiharjoittelun määrästä. Sitä paitsi suuret lihakset vaativat lisää happea.”

Hieman enemmän läskiä on Robert Heleniuksen seuraavalla vastustajalla bahamalaisella Sherman ”The Tank” Williamsilla. 40-vuotiaan Williamsin ottelupaino on heilahdellut 110 ja 120 kilon välillä. Se on aika paljon 180-senttiselle arvostetulle koukkuspesialistille, jolla on toki mahdollisuutensa isompaansa vastaan.

Williams on WBO-liiton haastajalistan kymmenes ja voittanut urallaan 35 ammattilaisottelua.

”Klitschkot ovat tuhonneet nyrkkeilyn”

Vuosi sitten Heleniukselle povattiin pikaista MM-ottelua sarjaa hallitsevien Vitali tai Wladimir Klitschkon kanssa. Nyt hän tarvitsee alle vähintään pari voitettua ottelua.

Helenius sanoo jo miettineensä, mitä hän toteaa Klitschkolle, kummalle hyvänsä, lehdistötilaisuudessa.

”Sanon, että sinun aikasi on ohi. Olet tuhonnut raskaansarjan nyrkkeilyn. Nyt minä tuhoan sinut.”

Uhollaan Helenius viittaa ennen kaikkea veljesten viimeaikaisiin, tarkasti valikoituihin vaatimattomiin vastustajiin, jotka eivät ole uskaltaneet haastaa mestareita.

Kenties suurin fiasko oli ranskalaisen Jean Marc Mormeckin ja Wladimir Klitchskon välinen ottelu keväällä. Mormeck osui Klitschkoon koko kamppailun aikana vain kolmesti ja juoksi pakoon neljä erää ennen kuin Klitschko päätti lopettaa tilaamansa pelleilyn.

Klitschkojen tarkka tapa hallita alkaa olla raskaalle sarjalle taloudellinen ongelma. Sarjan markkina-arvo on laskenut jyrkästi ja suurimmat palkkiot maksetaan kevyemmissä painoluokissa.

Heleniuksen mukaan raskassarja kaipaa kipeästi uutta yhdysvaltalaista supertähteä.

”Kelluntatankissa voi saavuttaa syvän rauhan”

Mutta se yläkerta.

”Olen tullut kyyniseksi kristinuskon suhteen. Ne, jotka saarnaavat sanaa, harvoin itse elävät sen mukaisesti”, Helenius väittää.

Uskon tilalle hän on löytänyt filosofian. Erityisen innostunut Helenius on ollut itämaista filosofiaa tunnetuksi tehneen englantilaisen Alan Wattsin ajatuksista. Henkisen kasvun harjoitteisiin kuuluu myös kelluntameditointi ruumiinlämpöisessä suolaliuoksessa.

”Kelluntatankissa voi saavuttaa syvän rauhan, samankaltaisen tilan, johon kung-fun kehittäneet Shaolin munkit ylsivät. Haluan tyhjentää mieleni kaikesta turhasta.”

Silti on ainakin yksi kokemus, joka sotkee yhä mielenrauhaa kehässä.

Kun Helenius oli 18-vuotias, norjalainen Andreas Barkhall tyrmäsi hänet GeeBee-turnauksessa.

”Joskus, kun vastustaja osuu lujaa päähän, tulee déjà vu. Muistaa sen nöyryytyksen ja häpeän tunteen, kuin joku olisi raiskannut. Minulta vei kaksi vuotta ennen kuin uskalsin jälleen otella tosissani. Mutta ei tyrmätyksi tulemisesta taida päästä koskaan henkisesti täysin yli.”

Robert Heleniuksen paluuottelu Sherman Williamsia vastaan Helsingin jäähallissa 10.11.
Finn Build järjestettiin 9.-12.10. Helsingin Messukeskuksessa.