Älypuhelimesta ehkä tulevaisuuden terveydenhuollon tärkein väline – ”Julkinen sektori on halvaantunut”

Valtion pitää tarttua toimeen, levällään olevat potilastietojärjestelmät muodostavat tietoturvariskin, tylyttää tutkija Pekko Vehviläinen.

Tulevaisuudessa lääkärikäynti voi olla hyvin erilainen kuin nyt.

Kuvittele tilanne: Astelet lääkärin vastaanotolle. Kaivat taskusta älypuhelimen, jonka anturit ovat koko viikon keränneet dataa sinusta ja ympäristöstäsi. Tiedot kertovat lääkärille stressitasosi ja unesi laadun, mutta myös sen, että kylpyhuoneessasi on hometta ja työpaikallasi on huono sisäilma.

Älypuhelinsovellusten avulla on mahdollista kerätä tietoa ihmisestä ja tämän ympäristöstä kellon ympäri. Lääkärin vastaanotolla data kertoo enemmän kuin potilaan sanat.

Terveysteknologia on kasvava bisnes. Tekniikan tohtori ja Digital Health Solutionin toimitusjohtaja Pekko Vehviläinen uskoo, että terveysteknologian uudet innovaatiot ovat suomalaisten käytössä viiden vuoden sisällä. Todennäköisesti aluksi vain hyvinvointibisnes uskaltaa valjastaa innovaatiot käyttöönsä.

”Julkinen sektori on halvaantunut. Päättäjillä ei ole tarpeeksi visiota, jota teknologian hyödyntäminen terveydenhuollossa vaatisi.”