Alastonkuvista ammatti – Tunnetut suomalaiset paljaimmillaan

Paljas pinta myy, mutta alastomuus voi olla myös esteettistä, sanoo valokuvaaja Marika Kiviharju.

valokuvaus
Teksti
Markus Ånäs

Valokuvaaja Marika Kiviharjulta oli tilattu alkuvuodesta 2015 Iltalehteen kuvat lasta odottavasta glamourmalli Marianne Kalliosta. Ajatuksena oli tehdä kotimaiset versiot Vanity Fairissa aikoinaan julkaistuista, näyttelijä Demi Mooren raskausajan kohukuvista. Tulos oli hyvä ja lukijoita riitti  – jutusta tuli välittömästi Iltalehden nettisivujen luetuin. Mutta niinpä siitä tuli myös kommentoiduin.

”Sain paljon negatiivista palautetta. Tuli selväksi, että nainen halutaan nähdä eroottisena katseen kohteena. Tai äitinä. Eikä niitä sovi sekoittaa”, Marika Kiviharju kertoo Helsingin uudistuneessa Päivälehden museossa.

Median tabuja käsittelevä, keltaisena hohtava installaatio-nurkkaus esittelee väkivaltaisimmat elokuvat sekä alkoholinhuuruisimmat ja tupakansavuisimmat mainokset. Mutta myös iltatytöt ja muut alastomat vartalot, joilla on ollut keskeinen rooli lehtien sisällöissä. Niillä katveessa olevilla, mutta levikin kannalta keskeisillä takasivuilla.

”On selvä, että paljas pinta myy, edelleen. Kun katsoo listaa iltapäivälehtien nettisivujen luetuimmista jutuista, useimmin otsikoissa on alastomuuteen viittaavia sanoja”, Kiviharju pohtii. ”Mutta jos tabulla tarkoitetaan jotain sellaista, joka on marginaalissa piilossa, alastomuus ei ole sitä  – paljasta pintaa on nähtävillä koko ajan enemmän ja sitä hyödynnetään kaupallisesti koko ajan enemmän.”