Reputtajat liikenteessä

Ajokorttiuudistuksen jälkeen yhä harvemmat ovat päässeet ensimmäisellä kerralla läpi teoria- tai ajokokeesta.

suoraan sanoen
Teksti
Simo Arkko

Ajokorttilain uudistus astui voimaan heinäkuun alussa. Lain keskeisiä muutoksia olivat esimerkiksi pakollisen opetuksen väheneminen ja tutkinnon muuttuminen yksivaiheiseksi. Liikenne- ja viestintäviraston osastopäällikkö Kimmo Pylväs, millä tavoin ajokorttilain muutokset ovat näkyneet vajaan puolen vuoden aikana?

”Näyttää siltä, että mitään dramaattista muutosta ajokorttia suorittavien osaamistasossa ei ole tapahtunut. Jos tarkastellaan ajokokeiden hyväksymisprosenttia B-luokassa ennen uudistusta, oli hyväksymisprosentti koko maassa ensimmäisellä yrityskerralla 65,7. Uudistuksen jälkeen se on ollut 62,7.”

”Myös teoriakokeiden kohdalla hyväksymisprosentit laskivat eri ajokorttiluokissa. Suurin muutos oli tässäkin mopon teoriakokeen kohdalla. Opetusuudistuksen muutos vaikuttaa varmaankin eniten 15-vuotiaiden kohdalla, koska kyseessä on ensimmäinen ajo-oikeus.”

Lain tavoitteena oli laskea ajokortin hintaa ajo-opetuksen minimimäärää vähentämällä. Montako ajotuntia oppilaat ovat keskimäärin tarvinneet selviytyäkseen ajokokeesta?