Aivoinfarktin akuuttihoito on Suomessa huipputasoa, ennaltaehkäisy ja kuntoutus ontuvat

Asiantuntija: Väestön verenpaineita ja veren poikkeavia rasva-arvoja ei ole saatu kuriin.

aivoinfarkti
Teksti
Hannele Jäämeri

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella aivoinfarktin saaneen liuotushoito alkaa keskimäärin 18 minuuttia sen jälkeen, kun potilas on saapunut sairaalaan. Näin kertoo neurologi, professori Perttu Lindsberg. Ennätys on kuusi minuutia. Tässä ajassa potilas on tutkittu, otettu tarvittavat kuvat ja kokeet ja tehty hoitopäätös.

Aivoinfarktin akuuttihoidossa Suomi on maailman johtava maa. Suomi oli pioneeri myös alan kehityksessä. Husissa tehtiin  liuotushoidon, yhden tehokkaimmista aivoinfarktin hoitomuodoista, lääketutkimusta jo varhain. Toimintamenetelmät olivat valmiit, kun lääkkeelle saatiin yleinen käyttölupa 2003.

Kuolleisuus aivoverenkiertohäiriöön on pudonnut parissakymmenessä vuodessa noin puoleen. Nykyisin sairastuneita on vuosittain noin 25 000, 68 joka päivä. Heistä menehtyy suunnilleen 4 400. Neljännes toipuu oireettomaksi,  mutta noin puolelle jää jonkinasteinen vamma.  Neljännes sairastuneista on työikäisiä.

Aivoinfarkti eli aivoverisuonitukos kuuluu aivoverenkiertohäiriöiden sairausryhmään. Siihen kuuluvat myös aivoverenvuodot ja ohimenevät aivoverenkiertohäiriöt.

Aivoverenkiertohäiriötapaukset ovat lisääntyvät. Sairastuneiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 menessä, ellei ennaltaehkäisyä tehosteta. Syynä on ennen kaikkea väestön ikääntyminen.