Äitiys esti valinnan

Valtioneuvoston nykyisen viestintäjohtajan Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi tyssäsi, kun kävi ilmi, ettei hänen perheensä olisi muuttanut Tampereelle.

Aamulehti
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Valtioneuvoston nykyisestä viestintäjohtajasta Päivi Anttikoskesta piti vuoden 2017 lopussa tulla tamperelaisen Aamulehden vastaava päätoimittaja eikä hallituksen virkamies. Valinta ei toteutunut, koska Anttikosken mies ja perheen kouluikäinen lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle.

Anttikoski luopui Helsingin Sanomien päätoimittajan pestistä viime vuoden maaliskuun alussa. Hän oli päättänyt jättää journalismin ja lähteä uudelle uralle. Anttikoski haki valtioneuvoston viestintäjohtajaksi.

Suunnitelmaan tuli käänne, kun Aamulehden headhunter otti Anttikoskeen yhteyttä lokakuun lopussa. Hän vastasi jättäneensä journalismin. Anttikoski ei kuitenkaan yksiselitteisesti torjunut ehdotusta, koska viestintäjohtajan valinta oli ratkaisematta.

”Vielä samana iltana soitti Aamulehden liiketoimintajohtaja Kari Juutilainen ja pyysi juttelemaan. Ja sitten sovittiin, että käväisen Tampereella. Haku oli jo silloin päättynyt.”

 

Tampereella Anttikoski tapasi Juutilaisen ja Aamulehden henkilöstöjohtajan Marja-Leena Rautaparran.

”Hieno keskustelu. He olivat loistavia tyyppejä. Sitten pyörsin päätökseni. Huomasin, että tässä olisi mahdollisuuksia kehittää lehteä. Lisäksi Alma on iso konserni, jossa olisin saanut tukea.”

Keskustelun jälkeen Anttikoski kävi samalla viikolla sekä Aamulehden että valtioneuvoston järjestämissä soveltuvuustesteissä. Kumpikin meni mainiosti. Ensimmäisenä otti yhteyttä Alma Media.

”Juutilainen soitti myöhemmin ja kertoi, että minä olisin heidän ykkösehdokkaansa tehtävään. Kaikki oli ok. Vastasin, että tämä on hienoa.”

Ennen lopullista vahvistusta Anttikosken piti tavata Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne.  Toimitusjohtaja halusi tutustua uuteen päällikköön.

Anttikoski oli kertonut Alman johdolle, että hänen valintansa valtioneuvoston viestintäjohtajaksi oli varmistunut. VNK:ssa tiedettiin, että Anttikoskea oli pyydetty pestautumaan Aamulehteen.

Ennen tapaamista Telanteen kanssa Anttikoski sopi miehensä kanssa, että Aamulehden vaatimuksesta hän muuttaa Tampereelle. Anttikosken ja Telanteen kohtaaminen järjestyi vasta marraskuun lopussa. Tuo tilaisuus muutti taas suunnitelmia.

”Jumalauta, media tekee juttuja työelämän tasa-arvosta, mutta onko median oma pesä selvitetty.”

Anttikosken ja Telanteen lisäksi tapaamiseen osallistui Alman henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen. Äänessä olivat vain toimitusjohtaja ja uusi päätoimittaja. Suurimman osan ajasta keskustelu koski ammattiasioita.

”Sitten tulivat nämä asiat. Kerroin, että perheeni, mies ja lapsi, jäävät ainakin tässä vaiheessa asumaan Helsinkiin. Haastattelun lopussa Telanne kysyi, minkä ikäinen lapseni on?”

Kerrottuaan lapsensa iän Anttikoski sai hämmästyttävän vastauksen.

”Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä. Tuli sakot äitiydestä”, Anttikoski kertoo.

Järkyttynyt Anttikoski yritti selittää, että asuminen ei kuulu työpaikkahaastattelun asialistalle. Siitä oli perheessä sovittu. Telanne ihmetteli Anttikosken puolison suostumista järjestelyyn ja perusteli kantaansa sillä, että etäisyys lapsesta haittaa keskittymistä työhön.

”Minulle voi tulla sanomaan osaamisestani kovaakin päin näköä. En itse kuvitellut, että tuolla tavalla voi asioita miettiä. Tuntematon ihminen ottaa elämäni kovimman saavutuksen eli lapseni työelämän pelinappulaksi”, Anttikoski sanoo tuohtuneena.

”Siinä laitettiin kyseenalaiseksi mieheni kyvyt toimia isänä. Minusta se on raivostuttavaa ja surullista.”

Anttikoski marssi huoneesta ulos ja kirjoitti keskustelun muistiin autossaan. Myöhemmin hän ilmoitti valtioneuvostolle, että nimityksen voi esitellä valtioneuvoston päätettäväksi.

Viikko tapaamisen jälkeen liiketoimintajohtaja Juutilainen otti yhteyttä kertoakseen Alman mielenmuutoksesta.

”Hän oli juuri keskustellut Telanteen kanssa, että minua ei voi valita, koska minä ’hylkäisin’ perheeni. Arvostan Juutilaista. Hän ei valehdellut, että se syy liittyisi osaamiseeni tai johonkin muuhun. Ne olisivat olleet päteviä perusteita.”

 

Anttikoski, 47, on tehnyt pitkän uran mediassa. Ennen Helsingin Sanomia hän ehti olla useissa tehtävissä MTV:ssä: ulkomaantoimittajana, politiikan toimittajana, uutispäällikkönä ja uutispäätoimittajana. Koulutukseltaan Anttikoski on filosofian maisteri.

Anttikoski nimitettiin viestintäjohtajaksi 19. joulukuuta. Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi nousi 16. helmikuuta Jussi Tuulensuu. Lehti oli ilman vastaavaa päätoimittajaa neljä kuukautta sen jälkeen, kun päätoimittaja Jouko Jokinen oli siirtynyt Yleisradion päätoimittajaksi.

”En halua julkistaa tätä itseni takia”, Anttikoski sanoo.

”Jumalauta, media tekee juttuja työelämän tasa-arvosta, mutta onko median oma pesä selvitetty. Mitä mediassa tapahtuu. Kuinka paljon meillä on tällä hetkellä naisia johtavissa asemissa mediassa.”

 

Edellisen kerran Alma Median ja Telanteen henkilöstöpolitiikka olivat julkisuudessa vuonna 2015, kun Korkein oikeus tuomitsi Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä.

Vuonna 2008 Telanne oli purkanut Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsopimuksen sen jälkeen, kun ilmeni, että Korhosen puoliso on nainen.

Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen ei halua avata tapahtumia, jotka johtivat Anttikosken nimityksen kariutumiseen.

”Emme kommentoi rekrytointejamme. Miten voisimme tehdä sellaista loukkaamatta yksityisyyden suojaa”, Juvonen perusteee.

Juvosen mukaan Almassa ei vaadita johtajien muuttamista paikkakunnalle, mutta maakuntalehden päätoimittajan on sitouduttava lehteensä ja näytettävä se myös yleisölle.

”Maakuntalehden päätoimittajan tehtävä on sellainen, että sidosryhmät ja lukijat lähtevät siitä, että päätoimittaja asuu pysyvästi paikkakunnalla ja elää sitä elämää.”

Juvonen ei kommentoi, miksi Anttikosken järjestely ei sopinut Almalle.

”En ota edelleenkään kantaa yksittäisiin rekrytointeihin.”

Suomen Kuvalehti pyysi haastattelua toimitusjohtaja Telanteelta. Juvonen välitti Telanteen kielteisen vastauksen.

”Olin yhteydessä Kai Telanteeseen ja kuvailin keskustelumme sisällön. Hänellä ei ole asiaan lisättävää. Terveisin, Virpi Juvonen.”

 

Lue myös: Poliisi teki rikosilmoituksen Aamulehden päätoimittajavalinnasta – ”Syytä epäillä työsyrjintää”

 

Suomen Kuvalehti kuuluu Otava-konserniin, joka omistaa Alma Median osakkeista 12,65 prosenttia.