Ahvenanmaa oli ottamassa käyttöön nettivaaleja – Uudistus peruttiin 19 minuuttia ennen äänestyksen alkua

Sähköiseen äänestykseen uskotaan Ahvenanmaalla silti. Maakunnassa lähdetään siitä, että seuraavissa maakuntavaaleissa nettiäänestys onnistuu.

Ahvenanmaa
Teksti
Wilhelmiina Palonen

Ahvenanmaalla järjestettiin sunnuntaina 20. lokakuuta maakuntapäivävaalit, joissa piti olla mahdollista äänestää ensimmäistä kertaa sähköisesti. Maakuntapäivät ovat Ahvenanmaan korkein päättävä elin, ikään kuin maakunnan oma eduskunta.

Nettiäänestyksen oli tarkoitus alkaa keskiviikkoaamuna 16. lokakuuta. 19 minuuttia ennen suunniteltua alkamisajankohtaa sähköinen äänestys kuitenkin peruttiin.

Äänestysjärjestelmästä oli löydetty vika. Tunnistautuminen ei ollut riittävän turvallista. Vian korjaamiseen ei ollut tarpeeksi aikaa.

Nettiäänestys oli tarkoitettu noin 1 500 ahvenanmaalaiselle, jotka asuvat maakunnan ulkopuolella, mutta joilla on vielä kotiseutuoikeus Ahvenanmaalla, ja siten äänioikeus maakuntapäivävaaleissa.

Ahvenanmaan ulkopuolella asuvien äänestys hoidettiin pikavauhtia kirjeitse. Kirjeäänestys on ollut käytössä Ahvenanmaan vaaleissa jo vuosikymmeniä.