Aarnio-oikeudenkäynnin yllättävä tausta: Presidentti Martti Ahtisaari armahti ”Malmin naisen”

Nainen tuomittiin huumausainerikoksista vuonna 1997.

hasis
Teksti
Pekka Anttila

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävässä jutussa Jari Aarnion epäillään syyllistyneen useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin ja järjestelleen hasiksen maahantuontia Hollannista Suomeen.

Tapauksessa on syytettynä myös 43-vuotias ”Malmin nainen”, jota syytetään kuudesta huumerikoksesta. Aarnion rikoskumppaniksi epäiltyä naista kutsutaan Malmin naiseksi hänen asuntonsa sijainnin vuoksi. Hän on jutussa yksi syyttäjän avainkuultava.

Naisella on takanaan 1990-luvulta pitkä rikoshistoria ja tuomioita Hollannissa tehdyistä huumerikoksista. Vuonna 1999 nainen istui tuomioitaan Hämeenlinnan keskusvankilassa. Helsingin hovioikeus ja Helsingin käräjäoikeus olivat tuominneet naisen ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Korkeimmasta oikeudesta saamansa lausunnon jälkeen tasavallan presidentti Martti Ahtisaari armahti vielä tyttönimeään käyttäneen naisen 19. maaliskuuta 1999. Ahtisaari teki armahduspäätöksen oikeusministerin esittelystä vain vuotta ennen presidenttikautensa päättymistä.

”Olen nähnyt hyväksi armosta suostua tähän anomukseen siten, että (naisen nimi) määrätään päästettäväksi ehdonalaiseen vapauteen rangaistusten täytäntöönpanosta annetussa laissa säädetyin ehdoin”, Ahtisaari päätti.