Vaatteiden uusiokäytöstä tuli trendikästä - hipsterit tukevat kestävää kehitystä

Kierrättämistä ja uusiokäyttöä ei enää pidetä köyhäilynä, vaan luksusta haetaan elämyksistä ja kokemuksista, sanoo tutkija.

kierrätys
Teksti
Arla Mäki

Maailmassa tuotetaan 3,5 miljoonaa tonnia jätettä joka päivä, ja määrän on arvioitu nousevan 11 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.

Vastaiskuksi automaattisille saippua-annostelijoille ja vatsalihasvöille on syntynyt eettisyyteen ja kestävään kehitykseen suuntautuneita yrityksiä, joiden suosio on lisääntymässä – hitaasti mutta varmasti.

”Ihmisiä kiinnostaa nykyisin enemmän vaatteiden alkuperä”, sanoo Fida Lähetystorin myyjä Kirsi Kärkkäinen. ”Median ansiosta kuluttajat tietävät enemmän esimerkiksi lapsityövoimasta ja kehitysmaiden tehtaiden oloista – ja sen vuoksi haluavat vaikuttaa valinnoillaan.”

Kärkkäinen pohtii, että yksilöllisyyttä korostava hipsteri – ja muotibloggauskulttuuri on näkynyt second hand -myymälöiden suosiossa. ”80-luvulla oli noloa käydä kirpputoreilla. Nyt vaatteiden uusiokäyttö ja tuunaaminen on varsinkin nuorten keskuudessa todella trendikästä.”

Myymälässä käy Kärkkäisen mukaan ihmisiä laidasta laitaan. Kallion ja Hakaniemen pisteisiin tosin lajitellaan trendikkäämpiä vaatteita, sillä siellä käy ”muotitietoisempaa väkeä”.