10 000 kiloa huumeita salakuljettanut hollantilainen: ”Olin vain pieni tekijä”

Hollantilaismies kertoo Suomen Kuvalehdelle lähteneensä huumebisnekseen taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

huumeet
Teksti
Pekka Anttila

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen tullin paljastaman kansainvälisen huumeorganisaation hollantilainen salakuljettaja ajautui mukaan rikolliseen toimintaan taloudellisten vaikeuksien vuoksi

Yritystensä vuoksi velkakierteeseen joutunut 46-vuotias mies alkoi salakuljettaa huumausaineita saksalaisten ja hollantilaisten toimeksiannosta pakon edessä, hän kertoo Suomen Kuvalehdelle Vantaan vankilassa.

Mies istuu 13 vuoden vankeustuomiota yhteensä kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta.

Tullin vuonna 2016 selvittämä valtava juttukokonaisuus osoittautui Euroopan laajuiseksi.

Kahdeksan kuukauden aikana mies salakuljetti kumppaninsa kanssa useiden Euroopan maiden välillä hasista, kokaiinia, heroiinia, amfetamiinia ja marihuanaa yhteensä yli 10 000 kiloa.

”Halusin pois rikollisesta maailmasta, mutta minulla ei ollut velkojeni vuoksi vaihtoehtoa. En saanut koskaan itselleni mitään taloudellista hyötyä. Ajoin vain huumeita paikasta toiseen”, hollantilaismies kertoo.

”Kun poliisi otti kumppanini kiinni huumelastin kanssa Saksassa, minulle kerrottiin, että velkani olikin yli miljoona euroa. En saanut lyhennettyä velkojani lainkaan. Olin kuitenkin vain pieni tekijä isossa kokonaisuudessa.”

 

Tapahtumien taustalla ovat hollantilaisen Suomeen vuosina 2015–2016 salakuljettamat huumausaineet. Tulli otti miehen kiinni Vantaan Ikean parkkipaikalta helmikuussa 2016.

Mies tunnusti rikokset kuulusteluissa, ja hänet tuomittiin lokakuussa Vantaan käräjäoikeudessa. Eurooppalaisten säännösten mukaan on mahdollista, että hänet voidaan siirtää kotimaahansa suorittamaan rangaistustaan.

Suomen osuus kokonaisuudesta oli pieni. Tänne tuotiin kuudella eri kerralla 123 kiloa hasista, 20 kiloa amfetamiinia ja kilo kokaiinia.

Tapaukseen osallisena ollutta yhtä suomalaista tekijää vastaan nostettiin tällä viikolla syytteet viidestä törkeästä huumausainerikoksesta. Kihlakunnansyyttäjä Erkki Huhtala kertoo vaativansa hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Suomalaisen miehen osalta tapauksen selvitti Helsingin poliisilaitoksen erityistutkinta. Mies oli tuomittu jo 2008 törkeistä huumausainerikoksista 13 vuoden vankeuteen.

Miehen viimeisin yritys valmisti ilmankostuttimia sairaaloille ja armeijalle.

Hollantilainen mies kertoo, että hänellä oli 1990-luvulta alkaen useita yrityksiä.

Viimeisin niistä oli muun muassa sairaaloille ja armeijalle ilmankostuttimia valmistanut Air-Control. Yrityksen liikevaihto oli parhaimmillaan yli kymmenen miljoonaa euroa. Asiakkaina oli isoja kansainvälisiä yrityksiä.

Finanssikriisin seurauksena yritys kuitenkin ajautui taloudellisiin vaikeuksiin.

”Yhtiö kasvoi liian nopeasti, kassavirtaa ei ollut riittävästi eivätkä pankit enää myöntäneet lainaa. Tämän seurauksena tein henkilökohtaisen konkurssin. Menetin omani ja myös isäni talon, koska hän oli yrityksessä osakkaana”, hän kertoo.

”Jouduimme elämään sosiaaliavustusten varassa emmekä saaneet perustaa uutta yritystä moneen vuoteen. Olimme jumissa.”

 

Oikeus totesi tuomiossaan, että miehen tunnustusten todenmukaisuutta ja motiiveja ei ollut aihetta epäillä. Oikeuden mukaan miehen toiminnan takana oli painostusta ja uhkailua väkivallalla.

Tästä ei kuitenkaan saatu sellaista pitävää näyttöä, että tuomiota olisi voitu lieventää.


Hasista, kokaiinia, amfetamiinia

  • Hollantilainen mies tuomittiin Suomessa yhdeksässä maassa tehdyistä huumerikoksista.

  • Suomeen huumeita tuotiin Tallinnasta ja Kapellskäristä.

  • Tulli käytti tutkinnassa televalvontatietoja.

  • Syytteet suomalaista miestä vastaan perustuvat hollantilaisen kertomuksiin.

  • Hän todistaa Espoon käräjäoikeudessa suomalaista vastaan 31.1.