Yankeesin vihattu ja arvostettu omistaja George Steinbrenner (1930-2010)

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Ostaessaan New York Yankeesin George Steinbrenner teki elämänsä kaupat ja lopulta kirjoitti pitkät pätkät baseballin historiaa.

Tiistaina kuollut George Steinbrenner III omisti yhden maailman tunnetuimmista ja rahakkaimmista urheiluseuroista. Silti moni muistaa hänet vain komediasarja Seinfeldin mitättömänä sivuhenkilönä.

Steinbrenner oli se aina selin esitetty äksy pomo, joka komenteli Jerryn kaveria Georgea, joka oli kuin ihmeen kaupalla onnistunut saamaan töitä baseball-seura Yankeesin palveluksesta. Georgen tehtäviin kuului muun muassa pizzan noutaminen esimiehelleen.

Alaisiaan Steinbrenner pompotti miten tahtoi myös tosielämässä. Legendaarinen valmentaja Billy Martin kulki sisään ja ulos Yankeesin ovesta peräti viisi kertaa.

Omnipotenssin tuntemukset johtivat ”The Bossin” jatkuvasti vaikeuksiin myös baseballin ulkopuolella. Vuonna 1974 Steinbrenner myönsi oikeudessa tukeneensa laittomin lahjoituksin Nixonin uudelleenvalintaa. Se johti lähes kahden vuoden pannaan baseballista. Presidentti Reagan armahti Steinbrennerin 1989 yhtenä viimeisistä teoistaan vallan kahvassa.

Mahtavaan teollisuussukuun syntynyt Steinbrenner ansaitsi miljardinsa laivanvarustajana, muttei väheksynyt Yankeesin ja sen brändin merkitystä. Hän osti seuran tv-yhtiö CBS:ltä vuonna 1973 alle kymmenen miljoonan dollarin hintaan. Tänään seuran arvoksi lasketaan reilut miljardi dollaria.

Pikkumainen ja vaativa pomo saattoi puuttua pelaajiensa partakarvoitukseen ja pukeutumiseen tai kuten tähtipelaajansa Dave Winfieldin tapauksessa kerätä tekaistuja todisteita tätä vastaan, mutta hän maksoi pelaajilleen myös ruhtinaallisesti: seuran pelaajabudjetti on yli 200 miljoonaa dollaria.

Toisaalta mikä on ollut maksaessa, sillä Steinbrennerin omistuksessa Yankees ylsi mestaruuteen yhteensä seitsemän kertaa, viimeksi 2009. Dynastia, jonka lippua ovat eri vuosikymmeninä pitäneet korkealla muun muassa Babe Ruth, Joe DiMaggio, Mickey Mantle ja Reggie Jackson jatkaa vahvoja esityksiä myös nykyisen kapteeninsa Derek Jeterin johdolla.

Lisää aiheesta

New York Times