WSOY:n johtaja maksoi potut pottuina Sofi Oksaselle

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

WSOY:n johto myöntää avoimesti siihen kohdistetut epäilyt: yhtiö ei ole kiinnostunut pätkänkään vertaa suomalaisen kaunokirjallisuuden kustantamisesta.

Kustantamon johtoon kuuluva Jacques Eijkens sanoo suorat sanat HS:lle myöntämässään haastattelussa. Eijkensin mukaan ”Sanoma pärjäisi ilman kirjojen kustantamistamistakin”.

Numerot sen osoittavat. Kuten lehti toteaa, kotimainen kaunokirjallisuus ei tee edes yhtä prosenttia Sanoman 2,5 miljardin euron kokonaisbudjetista.

”Sanoman mittakaavassa kyse on pienistä peruinoista”, Eijkens myöntää.

Siinä se tuli, WSOY:n vastaus Sofi Oksaselle, kirjailijalle jonka kirjojen kustantamisesta yhtiö kertoi luopuvansa viime viikolla.

Jos sinä haukut kustantajaasi ”apinaksi”, me vastaamme kutsumalla sinua ”pieneksi perunaksi”, Eijkens tuntuu sanovan.

Eijkensin mukaan WSOY on vaikeuksissa, koska se on reagoinut hitaasti kustannusalan myllerryksiin.

Lehden haastattelussa Eijkens visioi, että tulevaisuudessa kustantantaminen keskittyy yhä enemmän kirjailijan persoonan ja brändin ympärille. Tässä muutoksessa kirjailijan tulee olla läsnä mediassa, verkossa, kännykässä, livenä.

”On tärkeää, ettöä kustannuskonseptin taustalla on kiinnostava persoona. Ihmiset eivät halua vain kirjaa, he haluavat kirjailijan”, Eijkens linjaa.

Paradoksi on siinä, että juuri Oksanen olisi täyttänyt nämä kustantajan toivomat ehdot. Syystä tai toisesta kustantajan ja kirjailijan visiot eivät kohdanneet, ja niinpä kirjailija sai mennä.

Eivätkä WSOY:tä koskevat uutiset pääty tähän. Yhtiön odotetaan kertovan myöhemmin tänään jopa 20-30 työntekijän irtisanomisesta.