WSOY antoi kenkää, Sofi Oksanen keräsi sympatiat

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Sofi Oksasta koskeva uutinen herättää koko joukon kysymyksiä. Myös vastauksia on luultavasti monia.

Ei voi olla ihan vähäpätöinen syy tai kimmastuksissa tehty päätös se, joka saa kustantajan luopumaan kultamunia munivasta kirjailijastaan.

Oksanen itse sanoo, että WSOY on laiminlyönyt kirjailijansa. Oksasen mukaan talo satsaa sisustusratkaisuihin ja vähentää samaan aikaan henkilökuntaansa.

Kuohunnan aikana on annettu ymmärtää, että ongelma henkilöityy tavalla tai toisella kustantamon toimitusjohtajaan Anna Baijarsiin. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Jos ”tuote” on kunnossa tai ”resurssi” on korvaamaton, yhtiössä kuin yhtiössä asioiden hoitamiseen osoitetaan toinen henkilö.

Mikä ei poista sitä, että WSOY:ssä on jo pitempään ollut tuulista, eikä työskentelyilmapiiri ole ollut parhain sen paremmin kirjailijoille kuin talon henkilökunnallekaan.

Vai oliko sittenkin kyse rahasta? Asettiko Oksanen jatkamiselleen niin kovat taloudelliset vaatimukset, ettei kustantaja voinut niitä hyväksyä?

Tuskin sentään. Kyllä prosentteja ja eurosummia jaksetaan pyöritellä niin kauan, että aina löytyy tyydyttävä kompromissi.

Vai olisiko Oksasen vaatimuksiin sisältynyt jotain muuta? Esimerkiksi ultimaatumi asioiden kertakaikkisesta kuntoon panemisesta, vaatimus joka ajaisi niin kirjailijoiden kuin henkilökunnan etua?

Jäljelle jää kysymys Oksasen tulevaisuudesta. Luultavasti kirjailijalle on ottajia useampikin. Sen todennäköisyyttä lisää kirjailijan tv:n pääuutisissa julkaisema myyntipuhe, jonka mukaan seuraavat kaksi käsikirjoitusta ovat jotakuinkin kustannussopimuksen allekirjoitusta vaille valmiina.

Niin tai näin, yhtiön entisen pääjohtajan Hannu Tarmion jo toistakymmentä vuotta sitten esittämä synkkä ennustus näyttää käyvän toteen. Se aika kun kustantaja tekee ratkaisunsa kirjallisin perustein näyttää olevan ohi.