Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

WSOY antoi kenkää, Sofi Oksanen keräsi sympatiat

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 15.6.2010 17:55

Sofi Oksasta koskeva uutinen herättää koko joukon kysymyksiä. Myös vastauksia on luultavasti monia.

Ei voi olla ihan vähäpätöinen syy tai kimmastuksissa tehty päätös se, joka saa kustantajan luopumaan kultamunia munivasta kirjailijastaan.

Oksanen itse sanoo, että WSOY on laiminlyönyt kirjailijansa. Oksasen mukaan talo satsaa sisustusratkaisuihin ja vähentää samaan aikaan henkilökuntaansa.

Kuohunnan aikana on annettu ymmärtää, että ongelma henkilöityy tavalla tai toisella kustantamon toimitusjohtajaan Anna Baijarsiin. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Jos ”tuote” on kunnossa tai ”resurssi” on korvaamaton, yhtiössä kuin yhtiössä asioiden hoitamiseen osoitetaan toinen henkilö.

Mikä ei poista sitä, että WSOY:ssä on jo pitempään ollut tuulista, eikä työskentelyilmapiiri ole ollut parhain sen paremmin kirjailijoille kuin talon henkilökunnallekaan.

Vai oliko sittenkin kyse rahasta? Asettiko Oksanen jatkamiselleen niin kovat taloudelliset vaatimukset, ettei kustantaja voinut niitä hyväksyä?

Tuskin sentään. Kyllä prosentteja ja eurosummia jaksetaan pyöritellä niin kauan, että aina löytyy tyydyttävä kompromissi.

Vai olisiko Oksasen vaatimuksiin sisältynyt jotain muuta? Esimerkiksi ultimaatumi asioiden kertakaikkisesta kuntoon panemisesta, vaatimus joka ajaisi niin kirjailijoiden kuin henkilökunnan etua?

Jäljelle jää kysymys Oksasen tulevaisuudesta. Luultavasti kirjailijalle on ottajia useampikin. Sen todennäköisyyttä lisää kirjailijan tv:n pääuutisissa julkaisema myyntipuhe, jonka mukaan seuraavat kaksi käsikirjoitusta ovat jotakuinkin kustannussopimuksen allekirjoitusta vaille valmiina.

Niin tai näin, yhtiön entisen pääjohtajan Hannu Tarmion jo toistakymmentä vuotta sitten esittämä synkkä ennustus näyttää käyvän toteen. Se aika kun kustantaja tekee ratkaisunsa kirjallisin perustein näyttää olevan ohi.

Karri Kokko

Keskustelu

Ei taida tämä Oksanen lla kovin helppo ihminen.

Piti sanoa: ei taida olla, ekä lla.

Ovatko kirjailijat koskaan olleet? Aika naiivia ajatella, että syy sopimuksen irtisanomiseen on kirjailijan luonteessa tai henkilökemioissa, kun kyseessä kuitenkin on huippumyynteihin yltävä Finlandia-kirjailija. Ei Baijars olisi kovin kummoinen toimitusjohtaja, jos antaisi moisten tulla sopimuksen tielle. Kyllä tässä varmasti ovat taustalla ihan kovat sopimusasiat. Tappio WSOY:lle joka tapauksessa. Millainenkohan kustantajajono Oksasen ovella jo on?

Ei taida olla helppo ihminen. Oliko Haavikko? Sillanpää? Günter Grass? Hemingway?

HALOO!! Oksanen saattaa olla tuleva Nobel-kirjailija – ja kustantamo päästää mieluummin irti hänestä kuin jostain nobody-johtajasta, joka voitaisiin koska tahansa korvata toisella henkilöllä.

Kirjalliset JA kaupalliset perusteet painavat nyt näköjään vaakakupissa vähemmän kuin toimitusjohtajan ego.

J

Huomaan, että tässä voimakkaat naiset hoitavat keskenään sopimusasioita. Ymmärtääkseni kustantajan tiedotusjohtaja on myös nainen. Vaikuttaa siltä, että WSOY:sta puuttuu voimakas mies, jolla on riittävästi karismaa lopettaa riidat tai aiankin pitää ne kustantamon sisiäisinä asioina. Rahaa ei koskaan ole riittävästi, mutta pätevä johtaja osaa käyttää sitä tarkoituksenmukaisesti. Jos Oksanen on pyytänyt mahdottomia, hän on arvioinut itsensä yläkanttiin ja aivan liian aikaisin.

Vastikään Oksanen valitteli ettähänellä ei ole aikaa kirjoittaa. Jään odottamaan niitä käsikirjoituksia…

Ehkä se Viron menneisyyden tunkioiden tonkiminen jo riittää ?

Että ovatko kirjailijat helppoja ihmisiä?
Eivät, mutta eikö jokin kirjailijoille ominainen,
mutkikas maailmankuva olekin ihan omiaan
herättämään arvostusta?
Henkilökohtaisesti tunnen erään erittäin suositun
kirjailijan, mutten sanokaan että tuntisin hänen
maailmaansa etteikö aina tulisi esiin jotakin uutta
ja haastavaa, antaakseni oikean laista palautetta
käymissämme varsin mutkikkaissa keskusteluissa.

Näitä luetaan juuri nyt