Uusi teos kirjan tulevaisuudesta: Sisältö on kaikki
Kirjan ja kustantamisen tulevaisuudennäkymistä käytävään keskusteluun osallistuu nyt teos nimeltä Kirja tienhaarassa: Vuonna 2020.
Kirjan kirjoittajat Kai Ekholm ja Yrjö Repo ovat seuranneet aihetta pitkään ja monesta näkökulmasta, Ekholm Kansalliskirjaston johtajana ja tietokirjojen tekijänä, Repo kirja-alan tilastoijana ja asiantuntijana.
Kirja julkistettiin tänään Kansalliskirjaston kunnianarvoisissa tiloissa, ja vaikka alan ongelmat tiedostettiin, paniikkitunnelmasta ei ollut tietoakaan. Tässäkin tapauksessa kriisi nähtiin pikemminkin mahdollisuutena kuin kohtalokkaana uhkana.
Kirjoittajat kysyvät ensin: ”Millainen on kirjan tulevaisuus – luemmeko, kustannammeko, menestymmekö? Vai onko edessä auringonlaskun ala, joka vain viivyttää kohtaloaan uusien julikaisumuotojen ja lukutapojen vyöryessä kuluttajien käyttöön?”
Ja vastaavat heti perään: ”Kesksutelu e-kirjasta on tähän asti liikkunut liiaksi laitteiden ja tekniikan ihastelussa tai päivittelyssä. Viime kädessä sisältö on kaikki. Kustantaminen ei ole tiedon ja ideoiden monistamista vaan jalostamista. Painettu kirja, e-kirja tai äänikirja ovat vain välineitä niiden saattamisessa lukijan käsiin. Lukija valitsee, missä muodossa hän haluaa kirjan.”
Tekniikan painottaminen ja sähköisestä kirjasta puhuminen jotenkin erillisenä ilmiönä on tosiaan kummallista.
”Eihän musiikinkaan kohdalla puhuta sähkömusiikista”, Suomen kustannusyhdistuksen puheenjohtaja ja WSOY:n toimitusjohtaja Anna Baijars aiheellisesti huomautti.
Niin tai näin, lukulaitteet ovat pian täällä – ja niihin on tulossa myös sisältöä.
Kirjakauppaliiton puheenjohtaja Katriina Jaakkola tiesi kertoa, että lukulaitteet tulevat Suomen markkinoille ”Helsingin kirjamessuihin mennessä” ja Anna Baijars vakuutti kustantajien nimissä, että lukulaitteisiin on tulossa samaan aikaan riittävästi myös luettevaa.