Unia ja murheita

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kuulin aika vaikuttavan Zen-tarinan. Kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulivat joen kahlauspaikalle. Oli satanut, virran pyörteet olivat vaarallisen voimakkaat. Rannalla seisova ylimysnainen katsoi hätääntyneenä tulvivaa jokea. Hän ei ehkä pääsisi joen yli.  Tuolloin vanhempi munkeista, opettaja, tarjoutui auttamaan naista. Nainen hyväksyi oitis avuntarjouksen, ja munkki kantoi naisen vastarannalle. Sen jälkeen nainen kiitti munkkia, ja heidän tiensä erkanivat.

Asia jäi vaivaamaan nuorta oppilasta. Hän murehti, oliko hänen opettajansa tehnyt oikein; eiväthän munkit saisi olla tekemisissä naisten kanssa.  Illalla hän kysyi opettajaltaan, miksi tämä kantoi naisen joen yli.

Vanhempi munkki vastasi: ”Minä laskin naisen maahan heti virran toisella puolella, mutta sinä tunnut kantavan häntä yhä mukanasi.”

Pakkasin joululukemista laukkuun. Silmiin osui Jungin elämäkerrallinen teos Unia, ajatuksia ja muistikuvia. Kirjan on toimittanut hänen työtoverinsa Aniela Jaffè ja suomentanut Mirja Rutanen.

Kirja pisti silmään siksikin, että perheemme silloinen koira raateli pahasti sen selkämyksen, mutta saattoi se johtua siitäkin, että Jung oli kiinnostunut myös buddhalaisuudesta.  Onneksi kirja on paksu ja hyvin sidottu, eikä koiran onnistunut järsiä sitä kappaleiksi, vaikka ulkoreunoilla on vahvoja purentajälkiä.

Kirja oli kirjaston kirja, ja jouduin lunastamaan sen. Kalliskin se oli, 139 markkaa, mutta kyllä minä luin sitä. Eri lukukerroilla olen merkinnyt eri tavoilla kirjan kiinnostavimmat kohdat, viikannut sivun ylä- tai alakulman, lapsuus- ja nuoruusvuosista kertovien sivujen kohdalla on rykelmä erivärisiä tarralappuja.

Viikkausten perusteella näen, minkälaiset asiat kirjassa kiinnostivat minua vaikkapa kirjan ilmestymisaikoihin, lähes kolmekymmentä vuotta sitten.

En ole enää aikoihin lukenut kirjaa kannesta kanteen. Sitä voi lukea sieltä täältä täysin sattumanvaraisesti tai tarttua johonkin sillä kertaa kiinnostavalta tuntuvaan kohtaan.

Vaikutus on takuuvarma: luettuani kirjaa näen aina ihan valtavasti unia.

Olen jopa käyttänyt kirjaa vain nähdäkseni enemmän unia, ja se toimii silloinkin. Yksikään toinen kirja ei ole vaikuttanut minuun samalla tavalla.