Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Tytär toi Pentti Saarikosken Ruotsin-päiväkirjat Suomeen

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 26.10.2010 10:03

Facebook-ystäväni Helena Saarikoski kirjoitti eilen illalla statuspäivityksessään:

”…istuu Suomen-laivan hytissä ja lukee isänsä Ruotsin-ajan päiväkirjoja. Miettii, että 27 vuotta kului isän kuolemasta, mutta isän lesken kuolemasta ei vuottakaan, kun päiväkirjat saatiin yhdistyneiden kuolinpesien voimin kaivettua erään oslolaistalon kellarista yhteisen suomalaisen tietouden piiriin.”

Ja sitten tänään puoliltapäivin:

”Tehtävä Tukholmassa pulkassa ja pulkka SKS:n Kirjallisuusarkistossa. Ei ole monta vuotta, kun Mia B. vannoi, että kukaan suomalainen pikku-Tarkka eikä kukaan muukaan ei tule koskaan pääsemään käsiksi P. Saarikosken Ruotsin-ajan päiväkirjoihin. Vannomatta paras, kun vihapäissä vannotaan ikuisuuden päälle.”

Vai ettei sosiaalinen media voisi olla merkittävä tiedotusväline?

Karri Kokko

Keskustelu

Miltähän sosiaalisen median sivulta päiväkirjat voisi lukea? Linkki please!

Mielelläni toki linkkaisin, mutta kuten Helena Saarikoski päivityksessään kertoo, päiväkirjat ovat visusti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tallessa, eikä niiden julkaisemisesta ole tietoa. Mutta seurataan tilannetta.

Sen sijaan PS:n varhaisempia päiväkirjoja on julkaistu ainakin neljä nidettä: Nuoruuden päiväkirjat, Juomarin päiväkirjat, Toipilaan päiväkirjat ja Prahan päiväkirjat, noin ulkomuistista luetellen.

Äkkiä nyt ne päiväkirjat kirjaksi! Kaiken olen Saarikosken tuotannosta lukenut, tämä kuulostaa aivan loistavalta. Saarikosken Ruotsin aika oli vieläpä jollakin tavoin kiinnostavampi ja seesteisempi (Euroopan reuna, Asiaa tai ei, runot, Tiarnia-sarja) kuin vauhdikas Suomen aika. Tämä oli loistava uutinen. Nyt vauhtia kustantajat!

Näitä luetaan juuri nyt