Tunnetko sinäkin samoin?

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

David Foster Wallacen lyhytproosateos Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja (suom. Juhani Lindholm) on ehdottomasti vaikea, mutta samalla ällistyttävä ja ainutlaatuinen kirja.

Wallacen onnistuu työntää koko ajan tikkuja lukijan kynsien alle, aiheuttaa puistatusta ja haastaa ikävästi silloinkin, kun haluaisi vain nauttia tekstistä. Hän jopa esittää suoria kysymyksiä lukijalle – oletko nyt tajunnut tämän, tai tunnetko sinäkin samoin, tai pidätkö minusta?

Jäin jatkuvasti kiinni huonosta ajattelusta ja jopa haluttomuudesta ajatella.

Wallace kirjoittaa asioista, joista me muut, kirjailijatkin, yleensä vaikenemme. Sellaisia asioita ovat esimerkiksi häpeästä kumpuavat itseinho, myrkyllinen syyllisyydentunto, narsismi, itsesääli, ruikuttaminen ja johdattelu. Niistä muodostuu psyykkinen haarniska, jolla pidetään muut ihmiset matkan päässä, Wallace kirjoittaa. Novellin terapeutti sanoo, että tuollainen henkilö on masentunut. Myös kyseisen novellin nimi on Masentunut henkilö.

Wallacen henkilöt ovat täynnä kauhistuttavia puutteita ja tuskaa. He häpeävät ja epäilevät itseään. Yhdellä on jäätä sillä kohtaa, missä toisilla on sydämen empatiaa. Toinen on varautunut ja sulkeutunut, mutta hänen sisällään raivoavat myrskyt. Kolmannen hymyn takana on vihaa, hämmennystä ja itseinhoa.