Tuli Kupferberg on poissa - piikki Amerikan lihassa pysyy

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Amerikkalaisen vastakulttuurin rivit harvenivat jälleen, kun se menetti yhden suurimmista satiirikoistaan.

Maanantaina kuollut anarkisti-runoilija Tuli Kupferberg (1923-2010) rienasi synnyinmaataan Yhdysvaltoja, mutta teki sen suurella sydämellä. Yksi hänen aktivisminsa välineitä oli 60-luvun puolivälissä perustettu kaikkien punk-yhtyeiden esi-äiti The Fugs, jonka tunnetuimpia levytyksiä oli ”kaikenkieltävä” rallatus ”Nothing”.

Suomalaisille tämä ”työttömän arkiviisu” tuli tunnetuksi Hectorin versiona nimellä ”Ei mittään”.

Anarkismin keinoja Kupferbergilla oli useita, muun muassa sarjakuvapiirtäjänä ja systeeminvastaiseen elämäntapaan yllyttävän kirjallisuuden kirjoittajana ja kustantajana. Runouden lukijoille hän oli se heppu, joka Allen Ginsbergin runossa ”Huuto” hyppäsi alas Brooklynin sillalta.

Kupferbergin oman kertomuksen mukaan silta oli Manhattan Bridge, mutta väliäkös tuolla. Stoori on hyvä, vaikka faktat natisevat.

Vietnamin sotaa vastustaneen pasifistin tunnteimpia tempauksia oli yritys piirittää Pentagon ja kohottaa se ilmaan levitaation keinoin. Tapaus on kerrottu Norman Mailerin dokumenttiromaanissa Yön armeijat.

Kuten tällaisissa tapauksissa aina, matka suuren yleisön tietoisuuteen vei puoli vuosisataa. The Fugsin ”CIA Man” soi Coenin veljesten vakoilusatiirissa Burn After Reading (2008).

Kupferbergin hulvatonta tuotantoa ja tekemisiä on taltioitu myös YouTuben sivuille.