Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Tommy Tabermann vaihtoi Otavalle – runoilijat ovat liikekannalla

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 11.2.2010 15:05
tommy tabermann Tommy Tabermann luki helsinki Mission yilaisuudessa lokakuussa 2009. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Runoilijoiden vaellus kustantamosta toiseen jatkuu. Viimeksi tänään kerrottiin, että Tommy Tabermann on löytänyt uuden kodin Otavasta.

Kirjailijoiden talonvaihtoon on tapana kiinnittää huomiota silloin, kun siirrolla on taloudellisia perusteita tai vaikutuksia. Useimmiten kyse on prosaisteista, mutta toisinaan myös runoilija onnistuu ylittämään uutiskynnyksen. Esimerkkinä Heli Laaksonen, joka lähti Sammakolta Otavaan 2005.

Laaksosen jälkeen on ollut muitakin, ja suurin virta on käynyt Tammelta poispäin. Runoilijat Tuomas Timonen, Juhani Ahvenjärvi, Markku Paasonen, Tomi Kontio ja Eino Santanen julkaisevat nykyisin Teoksen listoilla. Pauliina Haasjoen uusin kokoelma ilmestyi Otavalta 2009.

Aikaisemmin Otavan kirjailijoihin kuulunut Jyrki Pellinen on jo useamman vuoden ajan julkaissut teoksiaan ntamolta tai poEsialta.

Äskettäin Pellisen seuraan liittyi toinen suomalaisen runon elävä klassikko Kari Aronpuro. Tammen nihkeyteen kyllästyneen runoilijan seuraavat kirjat ilmestyvät tänä keväänä ntamolta.

Yleensä runoilijat lähtevät talosta, kun luottamus ja yhteistyöhalu loppuvat, ja ne loppuvat jos vain taloudelliset seikat ratkaisevat. Neuvotteluvaraa on hyvin vähän, ellei runoilija yllä Tabermannin tai Laaksosen myyntilukuihin.

Isosta kustantamosta löytyvät ison talon edut, enemmän mainosmarkkoja ja samanhenkisiä runoilijatovereita. Suuri merkitys on myös pätevällä kustannustoimittajalla, jonka perässä taloa vaihdetaan mielellään.

Tabermannin, 62, seuraava runokokoelma Amen ilmestyy ensi syksynä. Sitä seuraa Juha Nummisen teos Lähikuvassa Tommy Tabermann, joka ”pureutuu päähenkilönsä monisyiseen elämään”, kuten uutisessa sanotaan.

Tabermann ehti kirjoittaa hieman yli viisikymmentä teosta Gummerukselle. Hänen esikoisteoksensa Ruusuja Rosa Luxemburgille julkaisi Gummeruksen edeltäjä Weilin & Göös.

Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden päällikkö Mikko Aarne oli uutista koskevassa lausunnossaan ymmärrettävästi kohteliaan pidättyväinen.

”Olen iloinen niistä vuosikymmenistä, jotka hän teki meille töitä”, Aarne sanoi.

Kirjoittaja on Otava-Kuvalehdet Oy:n palveluksessa ja ntamon ja poEsian kirjailija.

Karri Kokko

Keskustelu

Ne, jotka ovat mollanneet nyk. tyottomyysministeria, tuntenevat pienta muljahtelua mahanpohjassaan, siella missa omatunto sijaitsee.

Ensimmaiset kuukaudethan tyottomyysministerilta meni TAITEIJOIDEN, tuon sorretun kansanosan, asioiden saattamiseksi sellaiselle tasolle, etta kehtaa ministerikin menna ulkomaankokouksiin vaikkapa Ushuaiaan. Ei tarvitse haveta etta lahjakkuuksia ei Suomessa ole huomioitu.

Mehan muistamme, etta nyk. tyottomyysministeri on itsekin kansainvalisesti kuuluisa runoilija (tosin vain kotimaassa) joten runoilijoiden asiathan tietysti olivat paallimmaisina taman herkan runoilijatyton agendassa..

Nythan han on voinut jopa keskittya muihinkin ministerion alaisiin asioihin.
Jamakoita, asiaanpaneutuvia lausuntojakin on kuultu: ’Hui kamalaa, onko niita tyottomia jo niin paljon!’

Kylla ministeri nyt panee haisemaan!

Kaikki saastuttava teollisuus Kiinaan! Pitaa saada suoturpeen huovuttamoita, savipajoja, lampaankasvattamoita joissa ulkomaisten matkailijoiden laumat kasin keritsevat saparoniekkoja, kehruupajoja, villapaitojen kudontakeskuksia kun ilmastokin siita lampenee…

Nailla innovaatioilla Suomi nousee siita suosta missa se talla hetkella on.
Ettei vain vajoaisi seuraavaan suohon kun turvetta ei enaa nosteta…

Miten lopettaa merirosvous?

Siihen ei kai ole keinoa, mutta kovasti nauratti eräs yritys. Luin juuri ilmestyneen kirjan Laivojen lunnaat (Aarne Pynnönen, Nordbooks 2010), missä YK:n pääsih-teerin käskyllä Nobelisti Ahtisaaren komentaman CMI:n voimin tähän puuhaan ryhdyttiin periaatteella ”Suomi takaisin maailmankartalle”. Oli hervotonta menoa. Tunteeko joku tämän kirjailijan?

Näitä luetaan juuri nyt