Riitta Kylänpää hakee kirjoista lohtua.

Timo Soini julistettiin taideteokseksi

Riitta Kylänpää
Blogit Kohtaamiset 20.4.2011 17:28

Todellisuuden tutkimuskeskus on käynnistänyt 258-päiväisen käsitetaiteellisen projektin nimeltä Timo Soini.

Tekijöiden mukaan teos pohjaa seuraaviin avainajatuksiin:

1. Timo on taideteos, aikamme suomalaiskansallisen taiteen tapahtuma.
2. Kaikki Timon esiintymät ovat osia tässä suurteoksessa.
3. Teos heijastaa koko Suomen kansaa: Timo on sellainen kuin on koska me olemme sellaisia kuin olemme.

Todellisuuden tutkimuskeskus on ilmoituksensa mukaan esitystaiteen ammattilaisten talli, jonka ydinajatus on vallitsevan todellisuuskäsityksen kyseenalaistaminen.

”Mitä todellisuus on? Miten voimme havaita, kokea, määritellä, kuvata, heijastaa, välittää tai esittää sitä? Todellisuuden tutkimuskeskuksessa nämä kysymykset kohdataan ennen kaikkea etsimällä uusia, luovia tapoja tehdä esityksiä. Esitykset ovat tutkimuksemme väline ja hedelmä”, tutkimuskeskus kertoo toiminta-ajatuksestaan.

Sirpaleita ”Timo Soinista” on nähtävissä mm. YouTubessa.

Riitta Kylänpää

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Kuka julisti, sinäkö? Onko tämä avointa pilkkaamista? Miksi Kataista ei julisteta pervormanssitaideteokseksi?

On aika häkellyttävää, että aikakauden poliitikosta tehdään taidetta.

Muistaakseni Kekkonen oli ilmiö, josta tehtiin taidetta hänen eläessään.

stubido: Kuten kirjoituksesta käy ilmi, tekijä en ole suinkaan minä, vaan Todellisuuden tutkimuskeskukseksi itseään nimittävä ”taiteilijaryhmä”. Eikä kyseessä ole pilkanteko, ainakaan ensisijaisesti. Kuten keskuksen ohjelmassa sanotaan, ryhmän tarkoituksena on ”havaita, kokea, määritellä, kuvata, heijastaa, välittää tai esittää” todellisuutta – tässä tapauksessa Timo Soinin henkilön kautta. Julistamalla Soini taideteokseksi, voimme tarkastella Suomen poliittista ja yhteiskunnallista todellisuutta uudesta, ennen kokemattomasta näkökulmasta. Tällaisella ”käsitteellisellä” lähestymistavalla on vuosisatainen perinne: taiteen piiriin tuodaan yllättävä, sinne ”kuulumaton” esine, asia tai ilmiö, ja kas, tietoisuutemme laajenee.

Pentti Oinonen: Teos on ehkä häkellyttävä, mutta kyse ei ole Timo Soinin muotokuvasta tai näköispatsaasta. Teos ei siis esitä Soinia, vaan Soini itse esittää itseään, jos niin voi sanoa. Hän on se teos. Ero Kekkosen tapaukseen on siten selvä: Glazunov maalasi häntä esittävän kuvan, ei julistanut häntä taideteokseksi.

Timo Soini on julistettu presidentinvaaleihin syntyväksi taideteokseksi, siis eräänlaiseksi pyhimykseksi “syyttäkää yksin minua”- mentaliteetin mukaisesti. Niitähän suomalaisessa politiikassa riittää.

Jyrki Kataisen poliittinen esikuva Martti Ahtisaari on vaihteeksi ollut näkyvästi lööpeissä esillä. Sen sijaan kulttuuriministeri Stefan Wallin sanoo valmistautuvansa hallitusneuvotteluihin kuin salaisiin liikeneuvotteluihin. Aikaisemmin hän on kehaissut, ettei hirttosilmukkaa kannata etukäteen esitellä.

Ahtisaaren muutos työväenpuolueen presidentistä rahapiirien edusmieheksi hakee vertaistaan. Mutta ei kadehdita Kataisen osaa. Asenteet ovat tietyissä piireissä yhä sotien aikaiset, Mooseksen aikaiset.

Onko se esittävää taidetta,mitä saa tukea?

Näitä luetaan juuri nyt