Timo Harju palkittiin - runollinen oikeudenmukaisuus toteutui

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kritiikin kannuksilla palkittu Timo Harjun esikoisrunokokoelma oli heti ilmestyttyään joutua oikeusmurhan kohteeksi.

Viime lokakuussa runopiirit ottivat joukolla nokkiinsa, kun Helsingin Sanomat julkaisi yhteisarvioin yhteensä viidestä esikoisrunokoelmasta. Arvostelijoiden mielestä usemman arvion niputtaminen on ylipäätään kohtuutonta ja tässä tapauksessa vieläpä harhaanjohtavaa.

Arviota arvostelleet syyttivät lehteä ymmärtämättömyydestä ja ylimielisestä asenteesta.

Kriitikko Jukka Petäjän kirjoittama arvostelu merkitsi näkyvää linjanvetoa ja irtiottoa uutta suomalaisesta avantgardesta. Pahinta oli, että yksi viidestä eli Timo Harjun kokoelma ei millään mittapuulla arvosteltuna edes kuulunut muiden arvostelun kohteena olleiden joukkoon.

Perinteisempää runoutta edustavaan kokoelmaan viitattiin arvostelussa yhdellä virkkeellä, ja silti se sai osakseen kaikki kokeellisuutta kohtaan tunnetut varaukset ja ennakkoluulot.

Nyt, puoli vuotta myöhemmin, ilmassa on runollisen oikeudenmukaisuuden tuntua.

Suomen arvostelijain liitto palkitsi Harjun esikoisen vuosittain myöntämällään tunnustuspalkinnolla eli Kritiikin kannuksilla.

Kastelimme heitä runsaasti kahvilla on helposti lähestyttävää ja humaania runoutta. Vanhainkodin arkipäivästä kertovissa runoissa korostuu empaattinen ja suora tapa puhua vanhainkodissa asuvista ihmisistä. Laajalle lukijakunnalle soveltuva, kaikkia koskettava yhteiskunnallinen runous on harvinaista, mutta Harjun runot täyttävät tätä vajetta”, liitto perusteli valintaansa.

Lautakunta piti tärkeänä, että ”runous tarjoaa monipuolisia ajattelun eväitä – talousajattelun ja tehokkuusvaatimusten läpäisemässä maailmassa.”

Aivan oikein, mutta kohtuuntonta ei liene sanoa sitäkään, että noita ”ajattelun eväitä” löytyy Timo Harjun ohella myös muiden samassa arvostelussa esiteltyjen runoilijoiden eli Kristian Blombergin, Teemu Helteen, Ville Luoma-ahon ja Tuukka Terhon esikoisista.

Kirjoittaja on ntamon ja poEsian runoilija.