Texas, sakset - runoteos, joka sai kollegat liikkeelle

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Harry Salmenniemi sai huomata, että runoteoskin voi aiheuttaa jälkiseuraamuksia.

Salmenniemi julkaisi toisen kirjansa Texas, sakset alkuvuodesta. Pian kävi selväksi, että siitä oli tulossa vuoden puhutuin runoteos.

Parisataasivuinen tekstikollaasi hämmensi ja ihastutti. Terävä analyysi ajasta ja yhteiskunnasta nostatti puhetta ja kysymyksiä. Kirjallisuudenlajeista vähäisin oli yhtäkkiä kaikkien huulilla. Koettiin, että runoudella sittenkin oli merkitystä.

Kirjailija Juha Itkonen kirjoitti teoksesta kolumnin Imageen (4/2010) ja ilmoitti ykskantaan: Tähän ei proosa pysty.

Muunkinlaisia reaktioita syntyi. Yhtäkkiä Salmenniemi sai huomata, että teos oli saanut myös kollegat liikkeelle. Kuka kirjoitti teoksen innoittamia tekstejä julkisesti blogiinsa, kuka lähetti luomuksensa sähköpostitse suoraan tekijälle.

Tämä aineisto ansaitsisi tulla kootuksi yhteen, Salmenniemi ajatteli.

Nyt tuo materiaali on koottu näyttelyksi Helsingin kaupunginkirjastoon Pasilaan. Runonäytteistä vastaavat mm. Juhana Vähänen, Taneli Viljanen, Mikael Brygger, Tero Hannula ja Vesa Haapala. Teoksen innoittamia videorunoja esittelevät J. P. Sipilä ja Jouni Kemppi, joka piirsi myös kirjan materiaaliin perustuvan sarjakuvan. Kaiken kruunaa Marko Niemen kehittämä runogeneraattori, jonka avulla katsojat voivat itse osallistua Texas, saksien ”luomiseen” tietokoneen ruudulla.

Lisäksi esillä on sivuja teoksen käsikirjoituksesta sekä tekijän oma yksitoistakohtainen analyysi luomistyössä käytetyistä kirjoitusmetodeista, tämän kirjoittajan ottamalla valokuvasarjalla täydennettynä.

Harry Salmenniemen Texas, sakset Helsingin kaupunginkirjastossa 18. syyskuuta asti.