Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Terike Haapoja perusti äänivallattomille oman puolueen

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 23.2.2011 17:35

Teatterit tuovat lavoille yhä uusia yhteiskunnallisia näytelmiä, eikä ole aikaakaan siitä, kun taiteilija Jani Leinonen iski tempauksellaan pikaruokajätti McDonaldsia vastaan.

Kuvataiteilija Terike Haapoja puolestaan kehottaa valveutuneita kansalaisia liittymään Toisten Puolueeseen.

”Toisten Puolue on aloite, jonka tavoitteena on koota yhteen eläinten, luonnon ja muiden yhteiskuntamme äänettömien aseman parantamista koskevia ehdotuksia”, taiteilija määrittelee.

Puolueen ohjelmaan ja tavoitteisiin voi tutustua Toisten Puolueen verkkosivuilla, mutta myös galleria Kalhama & Piipon tiloissa, jonne Haapoja on pystyttänyt aihetta käsittelevän näyttelyn.

Toiminnan strategia on kahtalainen.

”Toisaalta Toisten Puolue kutsuu ihmisiä osallistumaan utopiaan ekosysteemikeskeiseen ajattelun perustuvasta yhteiskunnasta, jossa yhteisöä ei määritä sen jäsenten samanlaisuus, vaan erilaisuuden ja yhteisön heikoimman jäsenen huomioiminen lajirajojen ylitse”, puolue ilmoittaa.

”Toisaalta Toisten Puolue pyrkii tuomaan esiin konkreettisiä ongelmia ja ehdotuksia eläinten ja luonnon oikeuksien huomioimiseksi nykyisen yhteiskuntarakenteen sisällä.”

Vaikka Toisten Puolue sanoo ajavansa luonnon ja eläinten asiaa, julki lausutun voi hyvällä syyllä tulkita myös laajemmin yhteiskunnan vähäosaisten, syrjäytettyjen ja muulla tavoin ”äänettömien” tukemiseksi.

Karri Kokko

Keskustelu

Hieno juttu! Tälläiselle puolueelle on huutava tarve. Epäkohtia riittää näissä asioissa.

Mitähän nämä äänivallattomat lehmät sanoo, kun PerSukset haluaa vähemmän lehmiä taiteeseen?

Entäs mitä mieltä on Miina?

Kyllä kannattaa äänestää lehmiä. Siinä kun lampaana määyt, ei ole pässillä sarvia. Eikä taiteella substanssia.

Näitä luetaan juuri nyt