Tekstitaide yrittää erottua häähumusta

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Lennän huomisaamuna Englantiin, en kuninkaallisten häiden vuoksi, vaan osallistuakseni Text Festivalin nimeä kantavaan kansainväliseen runotapahtumaan.

Buryn kaupungissa Manchesterin kupeessa järjestettävän festivaalin ohjelmasta näkee, että tapahtuman runokäsitys on laaja ja ulottuu perinteisestä tekstirunoudesta äänirunouteen ja visuaaliseen runouteen.

Itse asiassa festivaalin luoja ja sielu, runoilija Tony Trehy käyttää termiä ”tekstitaide” kuvatakseen tapahtumaan ja sen useisiin näyttelyihin osallistuvien noin 80 runoilijan ilmaisukeinoja.

Näyttelyissä nähdään myös Satu Kaikkosen, suomalaisen visuaalisen runoilijan töitä. Oma osuuteni on vähäisempi: esiinnymme yhdessä Sadun kanssa lauantaina runomatineassa, jonka pääesiintyjä on yhdysvaltalainen runoilija Ron Silliman. Saa nähdä, millaisen vastaanoton täysin suomenkielinen äänirunokollaasimme saa ummikkojen keskuudessa.

Yksi tapahtuman odotetuimmista esiintyjistä on pariin otteeseen Suomessakin vieraillut kanadalainen runoilija Christian Bök, joka tekee nyt ensi vierailunsa Brittein saarille. Bök on virtuoosimainen esiintyjä, jonka äänirunous synnyttää ihastusta ja haltioitumisen tunnetta. Ääni ei unohdu.

Bonus: Hienoja kuvia Pohjois-Amerikan hyläytyistä teattereista.