Tekijänoikeus - ollako radikaali vai konservatiivi?
Tekijänoikeuksista keskusteltaessa kiistan aiheita on myriadi. Tässä niistä yksi: kumpi saa enemmän pahaa aikaan, tekijänoikeusjärjestelmästä luopuminen vai siitä kynsin hampain kiinni pitäminen?
Saman asian voi ilmaista toisin sanoin. Ensinnäkin, miten sisällöntuotannon synnyttämä hyöty jaetaan oikeudenmukaisesti? Ja toiseksi, miten taataan kulttuuriarvojen eli yhteisen hyvän säilyminen ja edelleen kehittyminen?
Molemmat ovat vaarassa, ja molemmat myös menetetään, jos tekijänoikeuksista kiistelevät osapuolet kuristavat toisensa hengiltä.
Näihin kysymyksiin tunnustellaan vastauksia juuri ilmestyneessä kirjassa Piraatti vai kirjailija? (Avain).
Artikkelikokoelma toistaa pääosin jo moneen kertaan esitettyjä näkemyksiä, mielipiteitä, tulkintoja ja ennakkoluuloja. Kaikki tunnistavat yhteisen ongelman, mutta asia ei vaan etene. Tekijänoikeus on pulma, johon ei vaan tahdo löytyä yksioikoista, kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.
Mutta on kirjassa paljon hyvääkin.
Teoksen toimittaja Juri Nummelin luo omassa artikkelissaan katsauksen tekijänoikeuden historiaan ja palauttaa näin mieliin, ettei tekijänoikeus lainsäädäntöineen ja sitä enemmän tai vähemmän luovasti soveltavine käytäntöineen ole ennenkään ollut yksioikoinen asia.
Yksi artikkeli pomppaa joukosta esiin. Suomen Lontoon instituutin johtaja ja tekijyydestä väitöskirjaa tekevä tutkija Raija Koli lähestyy aihetta raikkaasti, kliseitä mutta myös akateemisuutta vältellen. Tekstiin kannattaa tutustua, sillä se on helmi enimmäkseen paikoilleen juuttuneiden ilmausten keskellä.
Lainaan tähän Kolin päätössanat. Niiden mukaan ”me olemme tieteen ja teknologian vallankumouksellisia, mutta poliittisia ja institutionaalisia konservatiiveja. Koettakaamme siirtyä myös näiltä osin kolmannelle vuosituhannelle.”
Bravo!