Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Suomalaisten e-kirjojen kauppa alkoi verkossa

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 13.9.2010 15:23

Akateeminen kirjakauppa avasi pelin ryhtymällä myymään e-kirjoja.

Se on ollut tiedossa, että e-kirjat ovat tulossa Suomeen ja että useampikin toimija suunnittelee niiden kaupan aloittamista. Mutta kuka uskaltaisi olla ensimmäinen?

Kilpailun käynnisti Akateeminen kirjakauppa, joka tarjoaa nyt sähköisiä kirjoja myös suomenkielisille lukijoille.

Tässä vaiheessa valikoima on ymmärrettävästi suppea, mutta kasvanee kaikesta päättäen vauhdilla, kun kustantajat saavat tuotteensa liikkeelle.

Suomalaisten sähkökirjojen hintataso tosin hieman arveluttaa. Esimerkkinä Anna Janssonin dekkari Haudankaivaja, jota myydään paperiverisona noin 32 euron hintaan, kun taas e-kirjan hinta Akateemisella on 27,90. Vertailun vuoksi: Amazonin verkkokaupassa Stieg Larssonin jännärit ovat ladattavissa reilusti alle kymmenen euron hintaan.

Uusia asiakkaita houkutellaan toki myös alennuksin. Esimerkiksi Jarkko Sipilän uutuus Katumurha lähtee 30 prosentin alennuksella hintaan 18,13.

Runouden ystävät saavat vielä odottaa laajempia valikoimia. Ensi alkuun kaupassa on tarjolla vain Tommy Tabermannin kokoelma Tähtiä kämmenellä.

Periaatteessa kirjoja pääsee lukemaan heti. Erilaisten lukulaitteiden ja standardien moninaisuus tosin saattaa aiheuttaa lievää alkuhämminkiä, mutta niistä tehdään selkoa verkkosivujen käyttöohjeissa.

Lisää aiheesta

Kirja-ala pohtii kirjan ja kustantamisen tulevaisuutta (Kohtaamisia 4.9.2010)

Karri Kokko

Keskustelu

Suomi tulee jälkijunassa.

Kuten todettu hinnoittelukin on täysin pielessä.

Olen käyttänyt kolmisen vuotta eReaderiani. Lisää lukemisen helppoutta. Varsinkin RSS-syötteiden käyttö on kätevää. Esimerkiksi näiden blogien lukeminen.

Paperikirjonenkin hinnoittelu on härskiä. Ostin Jukka Tarkan Max Jakobsonin elämäkerran.
Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Luulin kirjan maksavan Hesarin ennakkomainoksessa mainitun 34 €. Täällä Keski-Suomessa Suomalainen kirjakauppam oli lätkäissyt hinnaksi 39,95 €.

Kernaasti olisin maksanut tuostakin kirjasta e-versiona esimerkiksi 12 €.

Ikävä sanoa, mutta minulla aika vankka käsitys siitä, että suomenkieliset e-kirjat eivät tule olemaan merkittävästi halvempia kuin painetut. Olen kuullut puheita, että sähkökirjat tulisivat olemaan muutamia kymmeniä prosentteja halvempia kuin printtiuutuudet. Jos kirjan takana lukee 34 eur, -25 % on enemmän kuin tuo 12 eur.

Hintataso tosiaan hämmästyttää. Oma veikkaukseni on, että kokemus ja kilpailu pakottavat tarkistamaan hintoja reilusti alaspäin.

Kustantajat sanovat, etteivät ryhdy dumppaamaan hintoja (koska se vääristäisi vakiintunutta hinnoittelua ja saisi paperiversiot näyttämään ylihintaisilta). Toisaalta kustantajat ja kirjailijat eivät ole osanneet vielä päättää rahanjaosta. Entiset prosentit eivät päde (koska välistä jää pois monia kulueriä). Mutta olen varma, että aikaa myöten sopu tässäkin löytyy.

Sitä paitsi dumppaavathan kustantajat kirjojensa hintoja nytkin, kun niistä tehdään pokkariversio. Pokkareiden hinnat pyörivät jo nyt kymmenen euron molemmin puolin. Eikö e-kirjojen hinnoittelussa voisi soveltaa samaa periaatetta eli syksyn uutuudet e-kirjoiksi keväällä pokkarihinnoin?

Veikkaan myös, että ilmaantuu kokonaan uusia kirjakaupan muotoja. Esimerkki: Verkkokirjakauppa ostaa kustantajalta teoksen myyntioikeudet könttäsummalla ja hinnoittelee tuotteensa itse. Sanotaanko 50 000 euroa jostain keskiverto romaanista (jota paperiversiona myytäisiin 3000 kpl à 30 euroa). Ei ole ihan mahdoton ajatus, että samaa teosta myytäisiin sähköisessä muodossa 10 euron hintaan jopa 10000 kappaletta. Kuka tahansa näkee, kumpi on tuottoisampaa. Mutta tämä on tietysti vain haaveilua, ja yksi mahdollisuus monista.

Aika näyttää.

Selvitysmies, totta kai kirjojen hinnat vaihtelevat liikkeittäin. Katteet ovat pieniä, ja ketjut neuvottelevat itselleen hyviä tarjouksia. Kaikki eivät yksinkertaisesti pysty myymään samalla hinnalla.

Voisin maksaa e-kirjasta 50 prosenttia kirjan hinnasta. Nyt muutaman euron hintaerolla paperi voittaa selkeästi. Kirja on kuitenkin käyttöliittymänä monessa suhteessa voittamaton. Sen voi ottaa helpommin junaan tai sohvalle, eikä sitä tarvitse ladata.

Näitä luetaan juuri nyt