Suomalainen mukaan sähköisten kirjojen kauppaan

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Tänään e-kirjoja koskevaa strategiaansa esitellyt Suomalainen Kirjakauppa tiivistää näkemyksensä kolmeen teesiin.

Ensinnäkin sähköisen kirjan yleistyminen on sisältökysymys, jota teknologian kehitys edesauttaa. Asiakkaat omaksuvat lukulaitteiden käytön sitä nopeammin, mitä enemmän niihin on tarjolla sisältöä, Suomalaisessa ajatellaan.

Toiseksi e-kirja on osa digitalisoituvaa mediakenttää. Toisin sanoen sähköinen kirja on osa lukemisen vallankunousta, jossa lukeminen siirtyy toisaalta verkkoon ja toisaalta erilaisiin lukulaitteisiin ja lukualustoille. Näkemyksen mukaan e-kirja lisää kuluttajan vaihtoehtoja, muttei merkitse painetun kirjan katoamista.

Kolmas teesi korostaa sähköisen kirjan ostamisen ja käytön helppoutta. Suomalaisen Kirjakaupan tapauksessa se tarkoittaa, että sen myymät kirjat eivät ole sidottuja yhteen tiettyyn lukulaitteeseen. Lisäksi kirjoja voi ladata myös tietokoneelle, puhelinlaitteisiin ja tabletteihin.

Suomalaisen strategiassa ei ole sinänsä mitään vallankumouksellista. Siitä näkee, kauppa on valmis aloittamaan e-kirjojen myynnin heti, kun 1) kustantamoilla on tarjota sisältöä ja 2) kuluttajat saadaan innostumaan lukulaitteiden hankkimisesta.

Toisin sanoen, kaikki alan toimijat kyttäävät toisiaan ollakseen valmiina siirtymään digitaaliseen kauteen, kunhan aika on kypsä ja kaikki palaset ovat kohdallaan.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomalaisen oli tarkoitus käynnistää e-kirjojen myynti jo marraskuun puolivälissä. Tämänhetkisen tiedon mukaan startti tapahtuu vielä tämän kuun aikana.

Liikkeelle lähtöä nopeuttanevat yhä vahvistuvat huhut, joiden mukaan Applen kauan odotettu iPad olisi tulossa Suomen markkinoille minä hetkenä hyvänsä.

Niin tai näin, se on varma, että kohta rytisee. Jos ei sähkökirja ehdikään vielä tänä jouluna joka pukinkonttiin, niin viimeistään heti ensi vuonna.

Lisää aiheesta

Suomalaisten e-kirjojen kauppa alkoi verkossa (SK 13.9.2010)