Spotify tuottaa jo, mutta missä viipyy kirjallisuuden Spotify?

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Spotifyn kotimaassa Ruotsissa suurimmat levy-yhtiöt ilmoittavat Spotifyn jo tärkeimmäksi yksittäiseksi muusikin jälleenmyyjäksi, kertoo päivän uutinen.

”Suuret suomalaiset levy-yhtiöt uskovat, että suurin osa niiden digitaalisen musiikin tulovirroista tulee tänä vuonna musiikkipalvelu Spotifysta”, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Eli trendi on selvä. Musiikin digitaalinen kauppa ei ehkä vielä ole kannattavaa, mutta se on alkanut tuottaa merkittäviä tuloja.

Tätä uutista on jo osattu odottaa, mutta missä viipyy palvelu, jossa kirjallisuutta myydään samalla periaatteella?

Ryhtyessäni puolisentoista vuotta sitten verkkopalvelun maksavaksi asiakkaaksi tulin miettineeksi, miksei myös kirjallisuutta voisi myydä Spotifyn tapaan. Tuolloin hahmottelemani malli perustui ajatukseen, ettei lukevalle yleisölle kaupattaisi enää tiedostoja saati fyysisiä teoskappaleita, vaan ”lukuaikaa”.

Bisnesideassani oli kosolti aukkoja ja moni asia on sen jälkeen muuttunut, mutta perusajatus on edelleen käyttökelpoinen. Suurin kynnys on edelleen asenteissa ja ajatustavoissa.

Ensinnäkin sopii kysyä, mikä on kirjailijan tai kääntäjän varsinainen toimiala. Myydä kustantajan ja kirjakaupan alihankkijana paperia tai tiedostoja, joissa on hänen tekstiään? Vai ottaako hän hinnan siitä ajasta, joka kuluu tekstin sisältämän tiedon tai kokemuksen omaksumiseen? Ero on on yhtä aikaa pieni ja maailmojen kokoinen.