Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Sofi Oksanen reagoi kirja-alan muutoksiin perustamalla kustantamon

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 2.3.2011 17:27

Sofi Oksasen päätös julkaista 2005 ilmestynyt romaaninsa Baby Jane pokkariversiona oman kustantamon kautta kertoo kustannusalan pirstoutumisesta. Sähkökirjojen yleistyminen pakottaa kirjailijat ja kustantajat kehittämään sisällöille uusia julkaisumuotoja ja jakelutapoja.

Yhdysvalloissa on jo lukuisia esimerkkejä siitä, että kirjailijat työntävät itse teoksensa markkinoille sähköisessä muodossa ohi perinteisten kustantajien ja jakelukanavien.

Käytäntö on myös halpa keino testata kysyntää. Jos kirja menestyy digiversiona, sen julkaisemista paperilla kannattaa harkita myöhemmin joko perinteiseen tapaan painettuna tai tarvepainatuksena.

Erilaisilla kirjoilla on erilaiset elinkaaret. Toisten kohdalla on tärkeää, että ne saadaan lukijoille välittömästi kirjan ilmestyttyä. Toiset ovat pitkän hännän omaavia steady-sellereitä, kirjoja joita ei kannata painaa varastoon tuhansin kappalein, mutta joita kannattaa pitää silti jatkuvasti saatavilla.

Tulevaisuudessa kustantajina menestyvät ne, jotka osaavat paketoida tuotteensa houkuttelevasti näihin erilaisiin tarpeisiin. Sofi Oksasen päätös jukaista Baby Jane pokkarina juuri nyt on yksi reaktio muutokseen.

Karri Kokko

Keskustelu

Oksanen valmistautuu vastaamaan persujen kulttuurilinjauksen aiheuttamaan kysyntävyöryyn tuomalla markkinoille historian sontatunkioita esitteleviä kirjojaan.

Puhdistus pokkarina joka pojan taskuun. Aikamme Tuntematon ja Katekismus.

Hieno juttu, sillä hänhän on hyökännyt kustantajaa vastaan ja nyv voi kokeilla siipiensä kantokykyä omilla rahoillaan. Selvää persulaisuutta selvästi, kun alkaa pienyrittäjäksi.

Näitä luetaan juuri nyt