Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Sofi Oksanen ja Juha Vuorinen – kahden valmiin brändin liitto

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 27.4.2011 16:31

Kustannusalan jymyuutiset saivat jatkoa, kun kirjailijat Sofi Oksanen ja Juha Vuorinen ilmoittivat ryhtyvänsä yhteistyöhön.

Yllätys on melkoinen. Kuka olisi arvannut, että juuri nämä kaksi menestyvää mutta hyvin erilaista kirjailijaa pistävät hynttyyt yhteen.

Ratkaisu on toisaalta looginen. Kaksi valmista kirjailijabrändiä hyödyntää toistensa osaamista. Yrityksen ei tarvitse lähteä nollasta, sen sijaan se voi keskittyä valmiin tuotteen markkinointiin ja myyntiin.

Toisaalta Oksasen ja Vuorisen liitto heijastaa kustannusalan mullistuksia yleensä. Turhat rönsyt karsitaan hyödyttöminä pois ja pitäydytään olennaiseen. Kirjailijan, kustantajan ja kirjakaupan vanha liitto murtuu.

Riski on vähäinen, mutta olemassa. Mitä ajattelee kuluttaja, pitääkö se kompusta räikeänä hyödyntavoitteluna vai toteaako se tuotteen vastaavan tarpeitaan?

Niin tai näin, satsaus ei ole taloudellisesti suuri ja rakenne on helposti purettavissa, jos kirjat eivät mene kaupaksi. Joka tapauksessa onnistumisen todennäköisyyttä lisää laaja ja monipuolinen jakeluverkosto.

Sähkökirjasta uutisessa ei puhuta mitään, mutta veikkaan, että sellaisestakin on ollut puhetta. Jakelukanava vain vaihdetaan toiseen, kunhan kysyntää ilmenee riittävästi.

Karri Kokko

Keskustelu

Teologien johtama lehdistö varmaankin pitää ihan aikuisten ajallisena yhteensattumana Oksasen haastattelun ulostuloa italialaisessa lehdessä.

Tässä kahden kirjailijan avauksessa oin kyse jostakin suuremmasta kuin brändistä, oikeastaan ekosysteemistä.

Kelminen: Aikamoinen valta Oksasella on, kun säätelee sitäkin, milloin La Republicassa hänen haastattelunsa julkaistaan;) Ymmärtänet itsekin väitteen järjettömyyden. Vai kuvitteletko, että La Republicalla ja Oksasella on joku yhteinen diili? Ihan oikeasti?

Niin, Soffi antaa Hazardien ohella suomalaista miestä eniten halveksuvimmat lausunnot. Näin se vain on. Suomalainen mies tajuaa tämän kyllä ja pysyy todellakin kaukana noista femakoista.

Ehkä Haloohaloo ei lapsenuskossaan hoksannut Oksasen haastattelun liittyneen 17.4. pidettyihin vaaleihin? Siihen päivämäärään lienee ollut melko helppo etukäteen kiinnittää myös Oksasen ja Vuorisen ”ekosysteemin” julkistus.

Näitä luetaan juuri nyt