Siltalassa juhlittiin syksyn kirjoja, mutta vieraat puhuivat myös WSOY:stä

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Pistäydyin Siltasessa juhlimassa Siltalan syksyä. Paljosta puhuttiin, mutta ennen kaikkea WSOY:n kohtalosta.

Veljekset Touko ja Aleksi Siltala myhäilivät tyytyväisen näköisinä, ja mikä oli hymyillessä. Kustantajan kutsu oli otettu vastaan, ja ravintola pullisteli kirjallista väkeä. Toiminta pyörii ja kirjoja tulee maailmalle, eikä puolitoista vuotta sitten tehtyä päätöstä lähteä WSOY:stä ole tarvinnut katua. Katse on tiukasti tulevassa.

Bisnes on bisnestä, mutta se ei ole kaikki. On tilanteita, joissa ihmissuhteet ylittävät yritysmaailman rajat. Siitä loistavana esimerkkinä vieraiden joukossa viihtyneet entiset södikalaiset, nykyiset eläkeläiset Ville Viksten ja Simo Mäenpää. Edellinen määräsi vuosikymmenten ajan kustantamon kotimaisesta kaunokirjallisuudesta ja jälkimmäinen käännöskirjallisuudesta. Molemmat Siltalan veljesten oppi-isiä siis.

Viksten piti WSOY:n nykyistä tilannetta totta kai surullisena, mutta osasi katsoa asiaa nykyhetkeä kauempaa. Vikstenin mukaan kustantamon ongelmat alkoivat jo toistakymmentä vuotta sitten, kun yhtiö liitettiin osaksi Sanoma-konsernia. Fuusio hämmensi emoyhtiön johtoa, Viksten arveli ja siteerasi sulautumisneuvotteluissa mukana ollutta johtajaa: ”Nyt meillä on kustantamo, muttei aavistustakaan mitä sillä pitäisi tehdä.”

Tässä valossa yhtiön viimeaikaiset ongelmat eivät ole yllätys. Kun kustantamisen periaatteet ovat hukassa, ei ihme että väkeä irtisanotaan ja voimavarat siirtyvät muualle. Syntyy huhuja, joista ankarimman mukaan kustantamo olisi myynnissä. Toisaalta, onko WSOY:llä enää ottajia, kun sen kyky takoa rahaa on mennyttä?

Vikstenin juttukumppani, kirjallisuuslehti Parnasson tekeillä olevan historian kirjoittaja ja monipuolinen kirjallisuusmies, SKS:n eläkkeellä oleva kustannusjohtaja Matti Suurpää oli epäilevällä kannalla. Suurpää kertoi törmänneensä äskettäin kaupungilla huhupuheissa esiintyvän mahdollisen ostajaehdokkaan edustajaan ja sanoi tämän torjuneen spekulaatiot kertakaikkisesti turhina. Repliikin sisältö oli asiallisesti seuraava: ”Miksi kävisimme kauppaa jostain, mitä ei enää ole?”

Sen sijaan kustannusosakeyhtiö Siltalassa murheet näyttivät ennen muuta kustantajan murheilta. Kirjasyksy on käynnistetty ja talo täynnä iloisesti juhlivia kirjailijoita. Ei kun toteuttamaan heidän kirjansa ja saattamaan ne lukijoillle.