Runoilija Teemu Manninen kollegoilleen: "Vallatkaa tuotantovälineet!"

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kirjailjoiden tulisi jättää kustantajansa ja ryhtyä itse julkaisemaan omat tekstinsä, arvelee runoilija Teemu Manninen.

WSOY:n ilmoitus Sofi Oksasen hylkäämisestä synnytti keskustelun myrskyn kirjailijakunnan keskuudessa. Tilannetta kuumensivat entisestään kustantamon johtoon kuuluvan Jacques Eijkensin antamat haastattelulausunnot.

Kirjailijat tyrmistyivät Eijkensin suorista puheista, ja hänen näkemyksensä kustantamisen realiteeteista koettiin hämmentävinä ja loukkaavina.

Runoilija Teemu Mannista Eijkensin sanat eivät sen sijaan yllättäneet. Hänen mielestään Eijkens on oikeassa ja hänen puheensa viestivät jo monta vuotta vallinneesta tilanteesta.

Manninen ilmaisi laajasti näkemyksiään Facebookissa virinneessä keskustelussa.

”Isot kustantajat eivät seuraa perässä, ne elävät jo tuota maailmaa, samoin kuin suurin osa kirjoja ostavista kuluttajista: katsokaa huviksenne myydyimpien kirjojen listoja ja miettikää, millaisia kirjailijoita sieltä löytyy”, Manninen kirjoitti.

”Ne muutokset, joita kohti Södikka nyt on menossa, koskevat minun käsittääkseni lähinnä sopimuksia, formaatteja, jakelua, tekijänoikeuksista neuvottelemista: kyse on tuotantoketjun rationalisoinnista tuotantovälineiden vaihtuessa”, Manninen arvioi.

Hullu aika vaatii hulluja tekoja

Kirjailijoiden mukaan WSOY on hyljännyt kirjailijansa eikä suostu markkinoimaan heitä asiallisesti, ellei kirjailija suostu brändättäväksi.

Mannisen mielestä nämä markkinointi-puheet ovat hurskastelua.

”Kustantamojen tekemä ’markkinointi’ ei Suomessa oikein riitä perusteluksi muuta kuin ehkä kymmenelle eniten myyvälle kirjailijalle”, Manninen arvioi.

Runoilijan johtopäätös oli harvinaisen selväsanainen:

”Minun mielestäni näistä isoista kustantamoista pitäisi joka ikisen kirjailijan kävellä ulos, nyt heti, ja perustaa oma. Vallatkaa tuotantovälineet!”

”Ymmärrän, että ehdotan mahdottomia, mutta elämme mahdotonta aikaa, joka vaatii meiltä jatkuvasti yhä mahdottomampi uhrauksia ja esittää meille yhä mielettömämpiä vaatimuksia”, Manninen kirjoitti.

”On käsittämätöntä, jos joku yhä kuvittelee voivansa tehdä sopimuksia tai neuvotella näiden baijarsien ja eijkensien kanssa. Järkensä menettäneelle ajalle ei voi vastata järjellä. On oltava vähintään yhtä hullu. Siksi en voi tehdä muuta kuin ehdottaa tuotantovälineiden haltuunottoa. Saavutetuista eduista luopumista. Heittäytymistä tyhjän päälle. Kirjailijaliiton lopettamista, tai ainakin kilpailevien ammattijärjestöjen perustamista, koska Kirjailijaliitto ei nykyisellään kykene eikä halua ajaa kaikkien kirjailijoiden asiaa”, Manninen kehotti.

”Ajaisin myös asiantuntijapiirien vaihtamista ja julkaisukynnyksen madaltamista yhä enemmän ja enemmän; päinvastoin kuin ajatellaan, mitä enemmän kirjoja on tarjolla, sitä varmemmin laadukkaat kirjailijat pääsevät esille. Ajaisin myös halvempia kirjoja, jopa ilmaisia kirjoja, ja ansaintamalleja, jotka liittyvät esimerkiksi jakelukanavien ja markkinoinnin uudistamiseen, hieman samalla tavalla kuin musiikkiteollisuudessa”, Manninen esitti.

Aiheesta lisää:

WSOY maksoi potut pottuina Sofi Oksaselle (SK 22.6.2010)

Tarvitseeko Sofi Oksanen kustantajaa vai kustantaja Oksasta? (SK 17.6.2010)

WSOY antoi kenkää, Sofi Oksanen keräsi sympatiat (SK 15.6.2010)