Runeberg-palkittu Kari Hotakainen - runoilijan pitkä matka kansalliskirjailijaksi

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
kari hotakainen
Kari Hotakainen sai Runebergin kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Ihmisen osa. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Porvoossa paljastuu, mitä Kari Hotakainen kadehtii ystävältään ja kollegaltaan Jari Tervolta.

Kirjallisuuspalkinnoista ja niiden mielekkyydestä riittää kiisteltävää, mutta tuoretta Runeberg-palkittua Kari Hotakaista katsellessa tuntuu, ettei voittajan osassa ole valittamista.

”Tunne on sama kuin palaisi Talvisodasta kotiin ja olisi unohtanut millaista on asua talossa, jossa on keskuslämmitys. Ai, että tämmöistäkin on?”

Hotakainen viittaa kirjailijan kärsimyksiin yleensä ja aloittelevan kirjailijan kärsimyksiin erityisesti. Prospektit ovat surkeat, eikä runoja kirjoittavan nuoren miehen tulevaisuudennäkymissä ole kadehtimista, ainakaan taloudelliselta kannalta.

Maan merkittävimpiin kuuluvan kirjallisuuspalkinnon voittajaa tietysti lämmittää, että huomionosoitus tulee aiheesta.

”Ihmisen osa on sujuvalukuinen mutta ajatuksellisesti pitkään ja syvältä askarruttava romaani”, kiittelee palkintolautakunnan puheenjohtaja kirjallisuudentutkija, kirjailija Markku Envall.

Envallin lukukokemusta lisäsi romaanin melkein sietämätön jännitys. Se on aikamoinen saavutus nykyromaanilta, jonka kaltaisia on syytetty joko vaikeaselkoisuudesta tai viihderomaanien keinojen ryöstöviljelystä.

Ihmisen osa onnistuu olemaan yhtä aikaa pätevä analyysi tästä ajasta ja sen ihmisistä huippuunsa viritetyllä juonella varustettuna.

Menestys ei ole tullut Hotakaiselle helposti. Hän esimerkiksi kadehtii kollegansa ja ystävänsä Jari Tervon kykyä polkaista maasta tarinoita ja juonenpätkiä.

”Monet kerrat olen rukoillut Jaria, että myy mulle edes yksi pieni juonenpoikanen. Maksan viisi tonnia. Mutta Jari vain hymyilee ja sanoo, mene pois, kelvoton!”

Kari Hotakainen: Ihmisen osa. Siltala 2009.