Riiko Sakkinen ja luetteloiden huimaus

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Luetteloissa on jotain tavattoman kiehtovaa. Umberto Eco kutsuu tunnetta listojen aiheuttamaksi päätä pyörryttäväksi huimaukseksi. Sen valtaan on joutunut myös taiteilija Riiko Sakkinen.

Luetteloiden tekeminen on vanha tapa. Jo Homeros laati luetteloita, ja monet varhaisimmat kirjoitetut tekstit olivat muistiin merkittyjä tavaraluetteloita.

Taiteilijoiden viehtymys listoihin on jatkunut tähän päivään. Luetteloiden tekemistä suosivat erityisesti käsitetaiteilijat, joiden tarpeisiin muoto tuntuu erityisen soveliaalta. Tässä ainekset, kirjoittakaa itse omat tarinanne.

Karkeasti ottaen luetteloita on kahta lajia: löydettyjä ja itse tehtyjä. Edellisiä ovat tuntemattomien ihmisten laatimat kauppalaput ja muistilistat, joita jokainen on poiminut kadulta. Jälkimmäiset ovat syntyneet omasta tarpeesta ja kynästä.

Riiko Sakkisen pieni näyttely Korjaamon Studiossa sisältää 22 itse laadittua luetteloa. Tarkemmin sanoen kyse on taiteilijan suosikkilistoista.

Sakkisen (ja hänen sparraajansa Jani Leinosen) tutut teemat ovat nytkin esillä. Toissaalla on intiimin ja toisaalla yleisen kulttuurikritiikin alue. Toisinaan ne eivät ole erotettavissa. Ankaruus ei myöskään poista aina läsnäolevaa huumoria.

Yksityistä edustavat muun muassa luettelot suosikkihuumeista tai naisten kiehtovimmista piirteistä. Yleistä ovat luettelot suosikkipankeista (kuinka ollakaan, kaikki kiinalaisia) tai ylikansallisista kulutustuotteista ja brändeistä. Suosikkilista syntyy myös tankeista ja ohjuksista, joita esitellä sotilasparaatissa.

Makaaberia edustavat listat erilaisista dieeteistä (Atkins ja South Beach, mutta myös Auschwitz ja Darfur) tai keskitysleireistä.

Luettelo Madridin suosikkihuorista sisältää viitisensataa etunimeä. Tekaistuja tai ei, niille kaikille voi kuvitella traagisen tai lemmentäyteisen tarinan.

Julmia ovat myös luettelot tarkka-ampujien käyttämistä kiikarikivääreistä (mukana totta kai myös Sako TRG) ja erilaisista teloitustavoista. Giljotiinin, sähkötuolin ja paavien suosikin mazzatellon lisäksi Sakkinen mainitsee Ranskan vallankumouksessa suositun julman teloitustavan, joka englanninkielisessä asussaan ”Republican Marriage” synnyttää myös humoristisia mielleyhtymiä.

Sanakirjan mukaan luettelo on ”jollakin tavoin yhteen kuuluvien henkilöiden, esineiden, asioiden, tapahtumien tai muiden sellaisten luetelma”. Sanan lista yhteydessä puhutaan myös ”johonkin määrätarkoitukseen” paperiliuskalle kirjoitetusta tai painetusta luettelosta.

Sakkisen suosikkilistat on kirjoitettu käsin paperille, ja siinä mielessä ne ovat sisältönsä lisäksi artefakteja, gallerian valkoisessa kuutiossa koettavia taide-esineitä. Hauskaa tosin on, että teoksiin voi tutustua myös taiteilijan kotisivulla – asianmukaisin selityksin varustettuna.

Riiko Sakkinen: My Favorite Lists. Korjaamo Gallerian Studiossa 25. huhtikuuta asti.