Riikka Pulkkinen tekee kirjaa kaikkien nähden

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Riikka Pulkkinen istuu telttakatoksen alle sijoitetun vanhan jykevän Billnäsin ääressä ja kirjoittaa. Telttakatos on pystytetty Rikhardinkadun kirjastoon keskelle Helsinkiä.

Kyseessä on Pulkkisen julkinen työhuone, yhden päivän ajan.

Joukko kirjailijoita otti 150 vuottaan juhlivan Helsingin kaupunginkirjaston haasteen vastaan ja suostui näyttämään, mitä kirjailija oikeasti tekee.

Tämän viikon aikana mm. Karo Hämäläinen, Leena Parkkinen ja Hannu Luntiala kirjoittavat sanamukaisesti ihmisten silmien alla.

Kirjailijan tietokone on kytketty skriiniin, josta kirjaston asiakkaat voivat seurata tekstin syntymistä reaaliajassa.

”Tässä tuntee, kuinka intiimiä ja häpeällistä toimintaa kirjoittaminen on”, Pulkkinen sanoo. ”Kuin strippaisi.”

Pulkkinen viimeistelee syksyllä ilmestyvää toista romaaniaan, joka on saanut nimekseen Totta. Sanat ja lauseet pyyhkiytyvät näytöltä tai korvautuvat toisilla. Osa löytää tekstistä uuden, paremman paikan.

Tavallisesti julkisuus ja sen myötä häpeän kokemus tulevat vasta jälkeenpäin, teoksen ilmestyttyä. Se on se tunne, jolle kirjailija altistaa itsensä vapaaehtoisesti.

”Kirjoitan paljon julkisissa tiloissa, mutta nyt tajuaa, kuinka tärkeää on, että joku osa työstä tapahtuu yksinäisyydessä, muilta piilossa.”

Kirjailijat pitävät blogia ja kertovat ja kirjoittavat työstään viikon ajan myös kirjaston verkkosivuilla.

Karo Hämäläinen huomasi julkisen työskentelyn edut: ”Työmoraali säilyy korkealla, kun kirjaston asiakkaiden edessä ei kehtaa näyttää todellista työpäiväänsä, joka tuntuu koostuvan voittopuolisesti nettisurffailusta.”

Leena Parkkinen paljasti pelkäävänsä kuollakseen ”tätä akvaariojuttua” ja mietti sopivaa pukeutumiskoodia. Häikäistäkö tyylikkyydellään vai pukeutuako turvallisesti kylpytakkiin?

Tekstiään naputteleva Riikka Pulkkinen muistaa kuinka kaukaa pohjoisesta Helsinkiin muuttaneelle Rikhardinkadun kirjasto oli joskus pakopaikka.

”Nuorena opiskelijatyttönä tulin tänne turvaan, kun kaupunki alkoi ahdistaa.”

Helsinki tekee kirjaa -viikon ohjelma

Helsinki lukee kirjaa -viikko