Persujen kulttuuripolitiikka - kyytiä "tekotaiteellisille kokeiluille"

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Perussuomalaisten kulttuuripoliittisessa ohjelmassa yllättävää on vain sen täydellinen odotuksenmukaisuus.

Puolueen tänään julkaiseman vaaliohjelman (pdf) mukaan perussuomalaisten kannattama kulttuuripolitiikka lähtee totta kai suomalaiskansalliselta pohjalta. Julkilausumassa kalevalainen kansanperinne nostetaan kunniaan yhdessä Edelfeltin, Gallen-Kallelan ja Sibeliuksen saavutusten kanssa.

Suomalaisen taiteen kultakauteen perussuomalaisten mielestä kulttuuri sitten loppuukin. Sen jälkeen on odotettavissa vain rappion merkkejä.

”Perussuomalaiset kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna”, ohjelmassa sanotaan.

Sen sijaan uutta etsiviltä taiteilijoilta oteaan luulot pois. Valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on persujen mukaan ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä.

Loppuhuipennus on jämäkkä.

”Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle”, julistus päättyy.

Hohhoijaa.

Naurettavuuteen asti populistinen ja uutta luovaa kulttuuria vastustava linjanveto menee kaikenlaisilla ennakkoluuloilla ratsastavan protestiliikkeen piikkiin, mutta on siinä aistittavissa yleisempikin tendenssi.

Suuntaus nousi esiin tänään kulttuuriyhdistys Mustekalan järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin taiteen tulevaisuutta.

Perussuomalaisten kulttuuripoliittista ohjelmaa ei tilaisuudessa mainittu. Sen sijaan huutia saivat muun muassa vallitseva oikeistolainen hegemonia ja sen myötä taiteen tekemiseen liitetty tulosvastuullisuus.

”Valtakoneisto hyötyy korkeakulttuurin ja viihteen sulauttamisesta”, Kuvataideakatemian maalauksen professori, taidemaalari Silja Rantanen sanoi.

Kulttuuriin kohdistetulla tyhmentämisprosessilla pyritään estämään taiteen tehtävä ja sen merkittävimmän aseen eli mielikuvituksen käyttö. Nykymenolla kulttuuri typistyy entisen toistamiseen, kun se tulisi nähdä uutta luovana voimavarana.

”Taiteen asiantuntijuutta arvostetaan yhä vähemmän ja vähemmän”, Rantanen sanoi.

Tutkija Marko Gylén etsi alustuksessaan mahdollisia vaihtoehtoja. Hänen mielestään taide jos mikään on sijoitus tulevaan.

”Taide vie etsimään yhteisöllisyyden mieltä ja mahdollisuutta”, Gylén sanoi. ”Se avautuu kohti kysymyksiä ja tulevaisuutta.”

”Taide osoittaa aina siihen suuntaan, missä on ammottavin tarve lähestyä toisia ja muuttaa maailmaa.”

Korjaus: Tekstissä mainittu keskustelutilaisuus pidettiin toki Kuvataideakatemian tiloissa, mutta sen järjestäjänä toimi kulttuuriyhdistys Mustekala, joka ylläpitää tässkin blogissa tiuhaan mainittua verkkolehteä nimeltä Mustekala.info. Pahoitteluni.