Performansseja Kiasmassa - pitkästy hengitystäsi pidättäen

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Performanssi on oikeastaan täydellinen nykytaiteen edustaja: esitykset jättävät katsojansa miellyttävään hämmennyksen tilaan, eikä teoksia voi viedä mukanaan kotiin.

Kiasmassa viikonlopun mittaan toteutuva tapahtumien sarja, joka kantaa hiukan omituisesti muotoiltua nimeä Là-bas→ Biennale, on omistettu performanssille ja uudelle mediataiteelle.

Päivien aikana katsotaan sekä menneeseen että ollaan tiiviisti nykyhetkessä. Esillä on niin ehdotus suomalaisen performanssitaiteen digitaaliseksi arkistoksi kuin kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden esityksiä.

Omien sanojensa mukaan Là-bas→ on elävän taiteen projekti, joka toteuttaa nykyfilosofian mukaista toiminta-ajatusta epähierarkkisesta organisoitumisesta ja verkostoitumisesta. Kyseessä on esitysfoorumi, joka toimii ilman kiinteää organisaatiota, tilannekohtaisesti ja paikkasidonnaisesti.

Perjantai-iltana Helsingin Ylioppilasteatterissa koettu tapahtuma oli tämän filosofian valossa esimerkillinen.

Ilmaisen tapahtuman alkamisajankohta oli kaikkea muuta kuin paikoilleen fiksattu, eikä ero esiintyjien ja yleisön välilläkään ollut koko ajan täysin yksiselitteinen.

Itse esitykset lunastivat tämäntyyppiseen taiteeseen sisältyvän kirjoittamattoman lupauksen: voi olla että pitkästyt, mutta varaudu myös kokemaan jotain täysin odottamatonta ja ennen näkemätöntä, ehkä jopa uhkaavaa tai vaarallisen tuntuista.