Paris Review toi kaikki kirjailijahaastattelunsa verkkoon

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Paris Review tietää, kuinka kirjailijahaastattelut tehdään. Osa Pariisissa 1953 perustetun mutta New Yorkista käsin toimivan amerikkalaislehden julkaisemista laajoista ja perusteellisista haastatteluista on ollut luettavissa lehden verkkosivuilla ennenkin, mutta nyt ne ovat kaikki kirjallisuuden ystävien ulottuvilla.

Vuosikymmenten varrella lehdelle ovat työstään kertoneet mm. sellaiset klassikot kuin Hemingway, Faulkner, Simenon, Bellow, Borges, Burroughs, Céline, de Beauvoir, Ehrenburg, Huxley, Kerouac, Nabokov, Pasternak, Singer, Steinbeck, Oates, Gordimer, Irving, Kundera, Lessing ja Roth.

Uudempia prosaisteja unohtamatta: Atwood, Calvino, DeLillo, Grass, Kesey, le Carré, Morrison, Munro, Murdoch, Naipaul, Saramago, Sarraute, Sontag, Auster, Byatt, Eco, Ellroy, McEwan, Murakami, Pamuk, Rushdie.

Tällä vuosikymmenellä haastateltuja ovat mm. Ray Bradbury, Michel Huellebecq, David Mitchell ja sarjakuvapiirtäjä Robert Crumb.

Myös runoilijat ovat päässeet ääneen aikain kuluessa: Eliot, Cendrars, Creeley, Frost, Ginsberg, Pound, Williams, Auden, Olson, Seferis, Sexton, Ashbery, Bishop, Brodsky, Heaney, Hughes, Milosz, Pinsky, Snyder, Bly, Simic.

Valtavirran ohella lehti on jututtanut niin ikään pienemmän yleisön kirjailijoita: Gass, Barth, Barthelme, Gaddis, Mathews, Moody, Vollmann.

Joukkoon mahtuu tietenkin myös näytelmäkirjailijoiden ykköskaarti: Albee, Miller, Pinter, Ionesco, Stoppard, Williams, Mamet, Shepard.

Luettelemieni nimien linkittämisessä olisi mennyt pitkä tovi, ja mieluummin käytän senkin ajan näiden aarteiden lukemiseen. Omat suosikkinsa löytää sivuilta kuitenkin helposti, vuosikymmenittäin jaoteltuina.