Oxfordin varastossa makaa miljoonia hylättyjä sanoja

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Englannista eivät sanat lopu. Sanakirjaan hyväksyttyjen ”virallisten” sanojen lisäksi julkaisijan varastoissa lepää miljoonia ”hylättyjä” sanoja kelpoisuuttaan odottamassa.

Oxfordin yliopiston julkaisema Oxford English Dictionary sisältää noin 300 000 sana-artikkelia, ja sanakirjan viimeksi 1989 painetussa laitoksessa on 20 osaa, yhteensä yli 12 000 sivua.

Äskettäin kuitenkin paljastui, että yliopiston varastoissa makaa taltioituna miljoonia ”hylättyjä” sanoja. Kyse on sanoista, joita on tarjottu sanakirjaan lisättäväksi, mutta joita ei kuitenkaan ole hyväksytty kirjassa julkaistavaksi – ainakaan toistaiseksi.

Kirjan toimittajien mukaan sanoja ei ole missään tapauksessa hylätty lopullisesti. Ne makaavat hyvässä tallessa mahdollista tulevaa hyväksymistä odottamassa. Talviunta nukkuva sana pääsee mukaan ”viralliseksi” sanaksi, kunhan sen käyttö yleistyy riittävästi.

Luulisi, että hyvin lähellä OED:hen pääsyä on esimerkiksi päähän tarttunutta melodianpätkää tarkoittava sana ”earworm”. Onhan sen suora käännös ”korvamato” ehtinyt juurtua jo suomenkielistenkin sanastoon.

Lisää esimerkkejä sanakirjan ulkopuolelle jääneistä, mutta enemmän tai vähemmän yleisessä käytössä olevista sanoista löytyy Telegraphin julkaiseman uutisen loppupäästä.

Englanti on maailman noin 2 700 kielestä ylivoimaisesti sanarikkain kieli. Sanojen tarkkaa kokonaismäärää on mahdoton arvioida, mutta yleisen käsityksen mukaan sanoja on noin puoli miljoonaa. Vertailun vuoksi todettakoon, että saksan kielen sanoja on noin 185 000, kun taas ranskalaiset pärjäävät alle 100 000 sanalla.

Yksittäisen ihmisen sanavarasto on tietysti huomattavasti suppeampi. Sivistyneen englannin kielen käyttäjän sanastoon kuuluu noin 20 000 sanaa, joista viikon mittaan hän tulee käyttäneeksi noin kahta tuhatta.