Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Oxfordin varastossa makaa miljoonia hylättyjä sanoja

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 6.8.2010 11:51

Englannista eivät sanat lopu. Sanakirjaan hyväksyttyjen ”virallisten” sanojen lisäksi julkaisijan varastoissa lepää miljoonia ”hylättyjä” sanoja kelpoisuuttaan odottamassa.

Oxfordin yliopiston julkaisema Oxford English Dictionary sisältää noin 300 000 sana-artikkelia, ja sanakirjan viimeksi 1989 painetussa laitoksessa on 20 osaa, yhteensä yli 12 000 sivua.

Äskettäin kuitenkin paljastui, että yliopiston varastoissa makaa taltioituna miljoonia ”hylättyjä” sanoja. Kyse on sanoista, joita on tarjottu sanakirjaan lisättäväksi, mutta joita ei kuitenkaan ole hyväksytty kirjassa julkaistavaksi – ainakaan toistaiseksi.

Kirjan toimittajien mukaan sanoja ei ole missään tapauksessa hylätty lopullisesti. Ne makaavat hyvässä tallessa mahdollista tulevaa hyväksymistä odottamassa. Talviunta nukkuva sana pääsee mukaan ”viralliseksi” sanaksi, kunhan sen käyttö yleistyy riittävästi.

Luulisi, että hyvin lähellä OED:hen pääsyä on esimerkiksi päähän tarttunutta melodianpätkää tarkoittava sana ”earworm”. Onhan sen suora käännös ”korvamato” ehtinyt juurtua jo suomenkielistenkin sanastoon.

Lisää esimerkkejä sanakirjan ulkopuolelle jääneistä, mutta enemmän tai vähemmän yleisessä käytössä olevista sanoista löytyy Telegraphin julkaiseman uutisen loppupäästä.

Englanti on maailman noin 2 700 kielestä ylivoimaisesti sanarikkain kieli. Sanojen tarkkaa kokonaismäärää on mahdoton arvioida, mutta yleisen käsityksen mukaan sanoja on noin puoli miljoonaa. Vertailun vuoksi todettakoon, että saksan kielen sanoja on noin 185 000, kun taas ranskalaiset pärjäävät alle 100 000 sanalla.

Yksittäisen ihmisen sanavarasto on tietysti huomattavasti suppeampi. Sivistyneen englannin kielen käyttäjän sanastoon kuuluu noin 20 000 sanaa, joista viikon mittaan hän tulee käyttäneeksi noin kahta tuhatta.

Karri Kokko

Keskustelu

Earworm? korvamato? Eipä ole ainakaan tällä suunnalla kovin suomen kieleen juurtunut sana.

Sinänsä Wikipedia-merkintä ei välttämättä ole hyvä tae yhteiskunnan läpäisystä.

Wikipediassa kannattaa katsoa sivun historiaa: kuinka vanha merkintä on (epämerkittävät usein poistetaan ajan myötä) ja kuinka monta käyttäjää on osallistunut merkinnän kirjoittamiseen.
Muita vihjeitä wikipedia-merkinnän luotettavuuden arviointiin on – merkinnän pituus (kovin lyhyet merkinnät eivät kerro usein vielä paljon mitään aiheesta) ja huoliteltuus (jos joku on panostanut kieliasuun, on todennäköisempää että asiaakin on enemmän) – Lisäksi merkinnän keskustelu-sivulta käy usein ilmi onko muiden mielestä artikkelissa huomautettavaa.

Tässä tapauksessa aikas hyvältä näyttää ;)

Sinänsä hiusten halkominen on turhaa ja tosin monesti ikävää protokollan suhteen. Sana on tarpeellinen.

Minä itse, samoin kuin Wikipedia, miellän vielä tällä hetkellä earwormin saksalaiseksi lainaksi. Epäilen myös, että nykyinen käyttö suomessa on vielä useimmiten saksantaitoisten juttu. Totta tosin, että jos englantilaisten lainaama versio yleistyy, se aletaan mieltää myös meillä enkkulainaksi.

Jo nyt sana earworm näkyy löytyvän Collinsin World English Dictionarysta. OED on kyllä teknisesti ottaen laajin englannin sanakirja, mutta hyvin suuri osa sen sanoista on leimallisesti historiallista tavaraa, siis sellaisia, joita eivät enää käytä tai edes tunne edes koulutetut natiivit. Moni uudempi sana löytyy tätä nykyä varmemmin muista sanakirjoista, esim. juuri Collinsista tai Websteristä. Varsinaisista neologismisanakirjoista tietysti puhumattakaan.

Karri –

juttusi ovat erinomaisia! Luen niitä, kun vain käsiini saan. Internetin aikakaudella se on onneksi yhä helpompaa

Olethan tulossa luokkakokoukseen koululle lauantaina 25.9. klo 14, tai ainakin viimeistään Vanhalle iltajuhlaan samana päivänä klo 18.

Sinuakin odotetaan. Monet luokkatovereista ovat kutsuja lähetettäessä saatujen tietojen mukaan siirtyneet jo rajan toiselle puolelle. Tavataan, kun vielä ehditään.

Terveisin Kiovasta,

Autokefaalinen luokkakokoustoimikunta
psta V.A. Lappalainen

Näitä luetaan juuri nyt